ΡΑΜΑΛΑ.--
Μπροστά σε νέα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακής γης από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές βρίσκει τον Παλαιστινιακό λαό η φετινή 72η μαύρη επέτειος από τη «Μέρα της Καταστροφής» ή Νάκμπα, όπως λέγεται στα Αραβικά, που ξεκίνησε με την ίδρυση του Ισραήλ τον Μάη του 1948, πάνω στις στάχτες και το αίμα του Παλαιστινιακού λαού.
«Η Νάκμπα δεν είναι μόνο μία οδυνηρή ανάμνηση ενός μακρινού εγκλήματος. Είναι μία πραγματικότητα που συνεχίζεται και εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες, ως αποτέλεσμα στο συνεχές του πόνου, του οικονομικού στραγγαλισμού και της αδικίας», τόνισε στο μήνυμά της την Παρασκευή με αφορμή τη θλιβερή επέτειο η Χάναν Ασράουι, που είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Η ίδια τόνισε πως η επικείμενη προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ενδεχομένως μετά την 1η Ιούλη, από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση των Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντς, φέρνει στο προσκήνιο «τον κεντρικό στόχο και τον υπέρτατο σκοπό της εποικιστικής κατοχής: Την αρπαγή παλαιστινιακής γης και του πλούτου της, ενώ απωθούνται ή εγκλωβίζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι Παλαιστίνιοι στο πλαίσιο της ατζέντας ενός "μεγαλύτερου Ισραήλ"».
Νωρίτερα, σε ανάλογο μήνυμά του για την επέτειο της Νάκμπα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς επανέλαβε ότι εάν το Ισραήλ κλιμακώσει την κατοχή προσαρτώντας σε μερικές βδομάδες την Κοιλάδα του Ιορδάνη, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως παρά τα βάσανα και τα εγκλήματα δεκαετιών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, «θα υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στο ιερό τέμενος Αλ Ακσα» και θα ευοδωθεί ο στόχος «για ανεξάρτητη Παλαιστίνη με αιώνια πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ». Με μήνυμά του και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχή και διατρανώνει τη θέληση του Παλαιστινιακού λαού να συνεχίσει την αντίσταση.
Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού εξέφρασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που στάλθηκε στην Παλαιστίνη ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο οποίο σημειώνει:
«Οι κομμουνιστές της Ελλάδας καταδικάζουμε τα εγκλήματα που πραγματοποιεί σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ, έχοντας τη μεθοδευμένη και διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με τη στάση του αυτή ο αμερικανικός και ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός συμβάλλει στην όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και ευρύτερα στην περιοχή.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε και το νέο αμερικανικό σχέδιο, τονίζοντας ότι αυτό διατηρεί και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή, παραχωρεί την Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, το οποίο προχωράει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, διατηρεί τους εποικισμούς.
Εκφράζουμε και σήμερα τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Αυτός ο δίκαιος αγώνας μπορεί να βρει τη δικαίωση μέσα από τη συνέχιση της ανυπότακτης πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση ταυτόχρονα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης.
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».
Επίσης ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΜΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.