Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες αποκαλύψεις για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος

Ενα γκρουπ από τους συλληφθέντες μισθοφόρους στη Βενεζουέλα
Ενα γκρουπ από τους συλληφθέντες μισθοφόρους στη Βενεζουέλα
Καθώς προχωρούν οι έρευνες από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας μετά την αποτυχημένη επιχείρηση «Γεδεών» στις 3 και 4 Μάη, με απόβαση μισθοφόρων από την Κολομβία που αποσκοπούσε σε νέο πραξικόπημα για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, έρχονται στο φως και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία. Την Πέμπτη, μέχρι το βράδυ, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Παδρίνο Λόπες, έγιναν άλλες 39 συλλήψεις κοντά στη μεθόριο Βενεζουέλας - Κολομβίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων στους 91, κυρίως λιποτάκτες στρατιωτικούς του στρατού της Βενεζουέλας, ενώ περιλαμβάνονται και δύο πρώην Αμερικανοί πεζοναύτες, οι Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Εραν Μπέρι, 41 ετών, με ...περγαμηνές στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Οι τελευταίοι είχαν ρόλο εκπαιδευτή και ήταν υπάλληλοι της εταιρείας μισθοφόρων «Silvercorp», με ιδιοκτήτη τον Τζόρνταν Γκούντρο, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και μέχρι πρόσφατα στην προσωπική φρουρά του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση αναφορές των συλληφθέντων στις ανακρίσεις που διεξάγονται, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας την Πέμπτη κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χ. Γκουαϊδό, τον περασμένο Φλεβάρη είχε συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπου έγιναν οι συνεννοήσεις για την επιχείρηση, για την οποία, με βάση το συμβόλαιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η αμοιβή ήταν 212 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με νέες μαρτυρίες, η ομάδα του Γκουαϊδό είχε έρθει σε επαφή και με άλλες εταιρείες μισθοφόρων των ΗΠΑ, που ζητούσαν ποσά έως και 5 δισ. δολάρια.

Επίσης, όπως δημοσίευσε η βρετανική ιστοσελίδα «The Canary», ο Γκουαϊδό κατά τη συνάντησή του με τη βρετανική κυβέρνηση, τον περασμένο Γενάρη, έλαβε μεγάλη οικονομική βοήθεια για τα σχέδια ανατροπής του Μαδούρο. Γίνεται λόγος για 1,2 δισ. λίρες, που ήταν υπεξαίρεση καταθέσεων σε χρυσό του βενεζουελάνικου κράτους. Σύμφωνα με έγγραφα (ηλεκτρονική αλληλογραφία και αναφορές) που έφτασαν στα χέρια του δημοσιογράφου Τζον Μάκεβοϊ από ανώνυμες πηγές, υπήρξε και συμφωνητικό για συγκρότηση ειδικής μυστικής επιχειρησιακής μονάδας Βρετανών στο υπουργείο Εξωτερικών μαζί με την ομάδα του Γκουαϊδό για τη λεγόμενη «ανασυγκρότηση της Βενεζουέλας». Επίσημα το υπουργείο δεν αρνείται τη συμμετοχή της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη «δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, αλλά φυσικά δεν αναγνωρίζει την εν λόγω μυστική μονάδα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος Μαδούρο είπε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις για την εξάρθρωση όλων όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση «Γεδεών» και ακόμα διαφεύγουν τη σύλληψη. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες είναι κυρίως αυτές της τρομοκρατίας για τους ξένους, και για τους Βενεζουελάνους της συνωμοσίας σε συνεργασία με ξένη δύναμη (τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Κολομβίας), καθώς και για άλλα κακουργήματα, που επισείουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ