Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει αιφνιδιασμό από τη δημοτική αρχή στο θέμα των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων

Με πρόσχημα να αποδοθεί σε πεζούς και ποδηλάτες ο χώρος που απελευθερώθηκε από τη μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ λόγω κορονοϊού, τη Δευτέρα 11 Μάη η δημοτική αρχή συγκάλεσε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ψηφιστούν «στο πόδι» κυκλοφοριακές επεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας - υπό τον γενικό τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας» - με αποσπασματικό τρόπο και χωρίς να λογαριάζονται οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Πρόκειται για σημαντικές μόνιμες αλλαγές στους κεντρικούς δρόμους, στους πεζόδρομους, στους ποδηλατοδρόμους και στις λεωφορειολωρίδες, αλλαγές που προτείνει η δημοτική αρχή και τις μελέτησε ερευνητική ομάδα του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της, η μελέτη εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, σε έξι μήνες θα έχει μειωθεί η κυκλοφορία των ΙΧ και θα αυξηθεί η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν ακούστηκε όμως κουβέντα από τη δημοτική αρχή σε σχέση με το γεγονός ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο, απαιτούνται πρόσληψη προσωπικού και ανανέωση του στόλου και των δρομολογίων των ΜΜΜ για τις ανάγκες των πολιτών. Λόγω της προχειρότητας της διαδικασίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απείχαν από την ψηφοφορία για το κατεπείγον και για την απόφαση του συγκεκριμένου θέματος.

Στην τοποθέτησή του επί του θέματος ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει ζητήσει πλήρως αιτιολογημένα την αναβολή του θέματος, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τη δημοτική αρχή (...) Πρόκειται για απόλυτο αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης και όλων των επιστημονικών, επαγγελματικών φορέων της πόλης, των κατοίκων και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτήν την περιοχή (...) Δεν στηρίζεται πουθενά αυτή η βιασύνη για να συζητηθεί ένα τόσο μεγάλο θέμα, όταν μάλιστα δεν συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλα μεγάλα θέματα που εμείς θέτουμε προ ημερησίας. Η καπιταλιστική κρίση είναι εδώ! Ακουμπά τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλαν την προκλητική στάση της δημοτικής αρχής, που συγκάλεσε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση τελευταία στιγμή. Επανέλαβαν το αίτημα να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε χώρο του δήμου, με φυσική παρουσία των μελών του και τη δυνατότητα παρέμβασης φορέων και συλλόγων της πόλης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Προ ημερήσιας διάταξης ο Ν. Σοφιανός έθεσε το θέμα με τις σχολικές καθαρίστριες, αναφέροντας: «Σήμερα (σ.σ. τη Δευτέρα) άνοιξαν τα σχολεία, για τη Γ' Λυκείου. Για να τηρηθούν οι όροι καθαριότητας που έθεσε το υπουργείο Παιδείας, μετακινήθηκαν οι καθαρίστριες από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Τι θα γίνει τον Ιούνη ή το Σεπτέμβρη, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει τα Δημοτικά Σχολεία; Πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά ώστε να τηρούνται αυτοί οι όροι; Πότε θα προκηρυχθούν και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις που χρειάζονται;». Αναφέρθηκε επίσης στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, λέγοντας: «Πότε θα φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής; Οι αιτήσεις ξεκίνησαν από τις αρχές του Μάη. Η κατάσταση και τα προβλήματα στην εφαρμογή αυτή είναι γνωστά. Τι κάνει γι' αυτό η δημοτική αρχή;».

Ζήτησε, τέλος, να εξαιρεθούν οι χιλιάδες άνεργοι της πόλης από τα δημοτικά τέλη: «Πρέπει να υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις γι' αυτούς τους ανθρώπους. Μιλάμε για 41.000 απολύσεις τον Απρίλη και 140.000 απολύσεις το Μάρτη, παρόλο που απαγορεύονταν οι απολύσεις. Αναλογικά, στους κατοίκους της Αθήνας, θα καλυφθεί το λεηλατημένο τους εισόδημα έστω με την ανάσα της μη πληρωμής των δημοτικών τελών;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ