Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εξετάζει εξαιρέσεις από δασμούς για προϊόντα των ΗΠΑ

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 79 νέα αμερικανικά προϊόντα που εξετάζεται να εξαιρεθούν από δασμούς. Πρόκειται για δασμούς που είχαν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου» των δύο χωρών, που δεν είναι βέβαια παρά μία μόνο πλευρά του σκληρού ανταγωνισμού των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Η λίστα περιλαμβάνει μεταλλεύματα σπάνιων γαιών, χρυσού και αργυρού κ.τ.λ.

Το σχέδιο που εξετάζεται είναι η εξαίρεση από τους δασμούς να ξεκινήσει στις 19 Μάη και να διαρκέσει έως τις 18 Μάη 2021. Δηλαδή καθορίζεται ένα χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση του οποίου προφανώς θα εξαρτηθεί και από την πορεία του διμερούς παζαριού, που όπως δείχνει και η αντιπαράθεση για την προέλευση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα οξυνθεί.

Να σημειωθεί ότι αρθρογραφία σε σημαντικά κινεζικά ΜΜΕ, όπως η αγγλόφωνη «Global Times», αναγνωρίζει ότι μερίδα κυβερνητικών αξιωματούχων παροτρύνει ήδη την κυβέρνηση Σι να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ (που ούτως ή άλλως δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά σηματοδοτήθηκε από το «κλείσιμο» της «φάσης 1») τον περασμένο Δεκέμβρη και να επιδιώξει μια νέα, πιο ευνοϊκή για την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ