Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνεται η κόντρα με την Κίνα, με φόντο την πανδημία

Από τη συνέντευξη του Τραμπ, όπου προέβαλε την «πρωτοπορία των ΗΠΑ στα τεστ» για τον κορονοϊό και όχι στους θανάτους, ενώ παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνέντευξη του Τραμπ, όπου προέβαλε την «πρωτοπορία των ΗΠΑ στα τεστ» για τον κορονοϊό και όχι στους θανάτους, ενώ παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τη γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να εκφράσει με κάθε αφορμή τη δυσαρέσκειά του έναντι του Πεκίνου, αφενός απορρίπτοντας μία νέα διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και αφετέρου επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί κινεζικών ευθυνών στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας Covid-19.

Η όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας νέας διαπραγμάτευσης με την Κίνα, ο Τραμπ το απέρριψε: «Οχι, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου! Ούτε στο ελάχιστο. Πριν απ' όλα, οι Κινέζοι οφείλουν να τηρήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν». Η αναφορά του Τραμπ αφορά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο οι δύο χώρες, μετά από διετείς σκληρές εμπορικές διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές εμπορικών αντιποίνων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεσμευτεί να απόσχει από την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών, με αντάλλαγμα η κινεζική κυβέρνηση να αυξήσει κατά 200 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια τις αγορές αμερικανικών προϊόντων σε σχέση με το επίπεδο του 2017, κάτι που δεν έχει δρομολογηθεί, έπειτα και από το ξέσπασμα της πανδημία.

Μάλιστα ο Τραμπ λογομάχησε με την Γουέιτζι Τζιανγκ, κινεζικής καταγωγής δημοσιογράφο του CBS διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο, όταν εκείνη τον ρώτησε γιατί αναφέρεται με τόση έμφαση στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ και τον συγκρίνει με εκείνους άλλων κρατών, σαν να επρόκειτο για κάποιου είδους διεθνή διαγωνισμό. «Αυτή είναι μια ερώτηση που ίσως θα έπρεπε να γίνει στην Κίνα. Μη ρωτάτε εμένα, να πάτε να ρωτήσετε την Κίνα!», της αντιγύρισε ο Τραμπ, εμφανώς οργισμένος, προκαλώντας την αντίδρασή της, ενώ λίγο μετά αποχώρησε.

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εντείνει τις επικρίσεις και απέναντι σε Δημοκρατικούς κυβερνήτες Πολιτειών, κατηγορώντας τους πως για πολιτικούς λόγους καθυστερούν ανεπίτρεπτα την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Ο σπουδαίος λαός της Πενσιλβάνια θέλει την ελευθερία του τώρα και είναι πλήρως ενήμερος σε τι συνίσταται αυτή. Οι Δημοκρατικοί κινούνται αργά σε όλες τις ΗΠΑ για πολιτικούς λόγους. Θα περίμεναν μέχρι τις 3 Νοέμβρη (σ.σ. η μέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών) αν ήταν στο χέρι τους», έγραψε χαρακτηριστικά σε μία από τις αναρτήσεις που έκανε χτες στο Twitter.

Στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας ο Τραμπ χρησιμοποιεί τα τελευταία δεδομένα, που δείχνουν για δεύτερο συναπτό 24ωρο μείωση του αριθμού των θανατηφόρων κρουσμάτων της πανδημίας σε λιγότερα από 900. Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν αυτή η επιβράδυνση αποτελεί πραγματική τάση. Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, Αντόνιο Φάουτσι, με μήνυμά του προς τους «Νew York Τimes» απέτρεψε την κυβέρνηση από το να άρει τα περιοριστικά μέτρα, ενέργεια που «θα προκαλέσει ανώφελα δεινά και θανάτους» και παράλληλα «θα αποτελέσει πισωγύρισμα στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», προέβλεψε. Το ίδιο αναμενόταν να τονίσει αργότερα χτες το βράδυ σε κατάθεσή του μέσω τηλεδιάσκεψης σε αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, χιλιάδες εργάτες επιστρέφουν σιγά σιγά σε μια σειρά από βιομηχανίες της χώρας, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο Μίσιγκαν, μολονότι οι συνθήκες δουλειάς παραμένουν επισφαλείς, ενισχύοντας τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιλον Μασκ, δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Tesla» και της αεροδιαστημικής εταιρείας «Space X», ο οποίος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας μέσω Twitter ότι ξανάνοιξε το εργοστάσιο με πάνω από 10.000 εργάτες που έχει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, παρότι η Πολιτεία δεν έχει άρει τα σχετικά περιοριστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ