Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εγνοια της κυβέρνησης η με κάθε τρόπο στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Ούτε κουβέντα από τον υπουργό Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Το γεγονός ότι έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία και η ουσιαστική στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του Επισιτισμού - Τουρισμού που μένουν «στον αέρα» εν μέσω πανδημίας, αλλά η πολύμορφη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, μεταξύ άλλων και με απαλλαγή τους από μέρος της μισθοδοσίας και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επιβεβαιώνουν τα όσα ανέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου, αφού πλήρωσαν τα τρελά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καλούνται τώρα να πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης. Μέχρι πρότινος, τόνισε, που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία εξήραν τον κλάδο του Τουρισμού ως «βαριά βιομηχανία της χώρας», τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών έβγαιναν πάνω στον ιδρώτα των εργαζομένων, στην εντατικοποίηση, στο χτύπημα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, με εφόδιο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, πρόσθεσε, με τις εξελίξεις που επιτάχυνε η πανδημία, οι εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά μπροστά σε μία μεγάλη επίθεση, με νέες αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και με νέα, δήθεν «προσωρινά» αντεργατικά μέτρα από την κυβέρνηση, με «απογείωση» της ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους, όπως επιβεβαίωσαν και τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΚΚΕ ζήτησε τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον Τουρισμό, είτε ανοίξουν οι επιχειρήσεις είτε όχι, να διασφαλιστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι του κλάδου - πάρα πολλοί από τους οποίους αποκλείστηκαν ακόμα και από το επίδομα των 800 ευρώ - και να εφαρμοστούν οι όροι των ΣΣΕ, όπως αυτός της επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων.

Απαλλαγή της εργοδοσίας από μέρος της μισθοδοσίας και των εισφορών

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Γ. Βρούτσης, ενώ ομολόγησε ότι το πρόβλημα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, όχι μόνο δεν έδωσε καμία απάντηση στα παραπάνω, αλλά επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλεργατικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα δώρα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Οπως ανέφερε, τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση η εφαρμογή του ευρωενωσιακού προγράμματος SURE στις επιχειρήσεις του κλάδου. Στο όνομα των «μέτρων κατά της ανεργίας», ανέφερε ότι «για όποια απώλεια υποστούν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας, θα καλύψουμε ποσοστό της απώλειας, με εισόδημα και ασφαλιστικές εισφορές εκ μέρους του ελληνικού κράτους».

Το εν λόγω πρόγραμμα βέβαια, από επιπλέον κρατικό δανεισμό με την εγγύηση της ΕΕ, έρχεται να βαθύνει παραπέρα όλες τις μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης και να διασφαλίσει ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό στη μεγαλοεργοδοσία, αφού το κράτος θα πληρώνει ένα μέρος του μισθού, με το βάρος να φορτώνεται και πάλι στους εργαζόμενους και το λαό, μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και των νέων περικοπών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Καμία απάντηση δεν έδωσε ο υπουργός ούτε για τη στήριξη των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου που τελικά δεν θα απασχοληθούν καθόλου, για τους χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενους που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ούτε καν το 800άρι, κ.ο.κ. Πίσω από τα κλασικά απατηλά τσιτάτα του κοινωνικοεταιρισμού ότι «σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πάμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη και ενότητα, πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», επανέλαβε το κλασικό ιδεολόγημα για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, ότι «πρέπει να κρατηθούν οι επιχειρήσεις όρθιες για να υπάρχουν θέσεις εργασίας»...

Ο Χρ. Κατσώτης, στη δευτερολογία του, υπογράμμισε ότι αυτή ακριβώς η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της «διατήρησης των θέσεων εργασίας», όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι που οδήγησε στον Μεσαίωνα που και σήμερα κυριαρχεί στον κλάδο. Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό.

«Η θέση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί δραματικά αν δεν οργανωθούν, αν δεν αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ