Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΒΜ
Βλ. Πούτιν: «Μη πειστικά τα επιχειρήματα των Αμερικανών»...

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.- «Ημασταν έτοιμοι να αποδεχτούμε ορισμένες τροποποιήσεις της Αντιβαλλιστικής Πυραυλικής Συνθήκης... Ζητήσαμε να μας δοθούν οι ακριβείς παράμετροι που στέκονταν εμπόδιο στις ΗΠΑ. Ομως, δε μας κοινοποιήθηκε τίποτε. Αντίθετα, υπήρξαν συνεχή πιεστικά αιτήματα για μονομερή αποχώρηση απ' τη συνθήκη» εξομολογήθηκε, μιλώντας στο κυριακάτικο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χαρακτηρίζοντας «ακατανόητες» τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για αποχώρηση απ' την «ΑΒΜ», ο Πούτιν εξήγησε πως επί της ουσίας τα επιχειρήματα των Αμερικανών δεν ήταν παρά μία ενδεχόμενη επίθεση τρομοκρατών ή χωρών που ανήκουν στη μαύρη λίστα με πυρηνικά όπλα. «Ομως, τους εξηγήσαμε ότι αυτά δεν είναι πειστικά γιατί η συνθήκη ΑΒΜ αφορά στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που με πολύ μεγάλη δυσκολία θα καταφέρουν ποτέ είτε τρομοκράτες, είτε "επικίνδυνες" χώρες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως η όλη εξέλιξη δε θα διαταράξει τις «καλές διμερείς σχέσεις συνεργασίας».

Στο μεταξύ, επαφές με αξιωματούχους της σινικής κυβέρνησης είχαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν απ' τη συνθήκη ΑΒΜ και επρόκειτο να φύγουν απ' την κινεζική πρωτεύουσα αργότερα χτες βράδυ. Τα αποτελέσματα αυτών των επαφών δε γνωστοποιήθηκαν άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ