Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Αντεργατικό σχέδιο για «τσεκούρι» σε μισθούς, Δώρα, επιδόματα και συνταξιούχους

Οριζόντιο «τσεκούρωμα» μισθών, κατάργηση Δώρων και επιδομάτων και παραπομπή των αποζημιώσεων των συνταξιοδοτούμενων στις ελληνικές καλένδες της λίστας πιστωτών περιλαμβάνει το σχέδιο του ειδικού εκκαθαριστή για τη ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με ενημέρωση που ο ίδιος έκανε στους εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων Εργαζομένων της εταιρείας.

Καθώς η κυβέρνηση «τρέχει» και εν μέσω πανδημίας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της που οδηγούν στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, ο ειδικός εκκαθαριστής παρουσίασε στα σωματεία την εξειδίκευση αυτού του αντεργατικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων (ενδέχεται αντί Δώρου Πάσχα να δοθούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους από Δεκέμβρη μέχρι Φλεβάρη), κατάργηση του επιδόματος αδείας και του πριμ παραγωγής στο σύνολο των εργαζομένων, καθώς και κάθε άλλου είδους παροχής, όπως το συνταξιοδοτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης.

Παράλληλα, προβλέπεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τον βασικό μισθό και την ειδικότητα. Σε καθεμιά από τις τέσσερις κατηγορίες θα επιβληθεί ποσοστιαία μείωση αποδοχών. Ο ειδικός εκκαθαριστής δεν προσδιόρισε τα ποσοστά ανά κατηγορία, επισήμανε ωστόσο ότι η μείωση θα αφορά την πλειοψηφία των εργαζομένων και ότι από αυτήν θα εξαιρεθούν μόνο εργαζόμενοι που ήδη αμείβονται με μόλις 700 ευρώ το μήνα.

Από το «τσεκούρι» δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι που είτε έχουν βγει στη σύνταξη είτε θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα και οι οποίοι θα χάσουν ουσιαστικά τις αποζημιώσεις τους (ένα είδος εφάπαξ), χρήματα δηλαδή τα οποία έχουν παρακρατηθεί από το μισθό τους.

Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 27/2, που η ΛΑΡΚΟ σε τέθηκε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, και δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις, θα μπουν στη λίστα πιστωτών μαζί με το Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις τράπεζες και τους προμηθευτές της εταιρείας, που διεκδικούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στη λίστα πιστωτών θα μπουν και οι εργαζόμενοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με τη διαφορά ότι για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση το νέο μισθολόγιο και τις περικοπές που θα επιβληθούν.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσουν σε συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων - το Σωματείο της Λάρυμνας συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή - προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους και την απάντησή τους στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ