Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες προκλήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ

Καμπάνια αλληλεγγύης διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Τις νέες αστήριχτες κατηγορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέσω του γενικού εισαγγελέα, που ανακοίνωσε ποινικές διώξεις εναντίον του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων για υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, απορρίπτει η κυβέρνηση της χώρας.

Σε ανακοίνωση του βενεζουελάνικου ΥΠΕΞ, η ενέργεια αυτή, που προβλέπει και αμοιβή για τη σύλληψη των αξιωματούχων, ύψους 15 εκατ. δολαρίων για τον Πρόεδρο και από 10 εκατ. δολάρια για τον υπουργό Αμυνας, τον γενικό εισαγγελέα και άλλους, χαρακτηρίζεται «άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος» και σημειώνεται ότι «η βαθιά απογοήτευση του Λευκού Οίκου προέρχεται από την ειρήνη που κυριαρχεί στη Βενεζουέλα, που οι αρχές έχουν καταφέρει να ουδετεροποιήσουν και να εξουδετερώσουν όλες τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και πραξικοπήματος που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ».

Επίσης η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί την κυβέρνηση του Τραμπ και αυτή του Ιβάν Ντούκε της Κολομβίας για το σχέδιο νέας επιχείρησης δολοφονίας του Προέδρου Μαδούρο, που οργανωνόταν από το κολομβιανό έδαφος από τον λιποτάκτη του βενεζουελάνικου στρατού Κλίβερ Αλκαλά, ο οποίος βρέθηκε με σημαντικό αριθμό όπλων και πυρομαχικών που προορίζονταν για τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, και την ομάδα του.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει επίσης κατηγορηματικά την κίνηση των ΗΠΑ και την κλιμάκωση των κυρώσεων εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας της πανδημίας και τονίζει: «Ο λαός της Βενεζουέλας ήδη υποφέρει από τις κυρώσεις και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους από την ΕΕ και την "Ομάδα Lima", οι οποίοι δεν επιτρέπουν στη χώρα να αγοράσει φάρμακα και άλλα ζωτικά προϊόντα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Οι ίδιες δυνάμεις αναγνωρίζουν μια αυτοανακηρυχθείσα μαριονέτα ως "επίλεκτο ηγέτη" τους ενάντια σε κάθε νομιμότητα, λογική και διεθνές δίκαιο, και είναι οι ίδιες δυνάμεις που δεν επιτρέπουν στη χώρα να αγοράσει και να παράσχει τεχνικό εξοπλισμό και προϊόντα υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις διεθνείς αγορές».

Καταλήγοντας το ΠΣΕ «εκφράζει τη βαθιά αλληλεγγύη του προς τον λαό της Βενεζουέλας, στις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις, στον αγώνα τους για υπεράσπιση του κυριαρχικού τους δικαιώματος να επιλέξουν την ηγεσία και τις τύχες τους μόνοι τους και χωρίς ξένη παρέμβαση και να αντισταθούν στις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να δυναμώσουν τις δράσεις αλληλεγγύης με τον λαό της Βενεζουέλας και να προγραμματίσουν για την 19η Απρίλη, η οποία είναι η Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, δράσεις ενάντια στις ιμπεριαλιστικές απειλές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με τον λαό της Βενεζουέλας σε συντονισμό με την οργάνωση μέλος του ΠΣΕ στη Βενεζουέλα (Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης και Αγώνα για την Ειρήνη - COSI)».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ