Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Το σκάκι στα χρόνια του... Covid-19

Η επιδημία του Covid-19 που εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό - με τη βοήθεια και του καπιταλισμού που έχει μετατρέψει την πρόσβαση στην Υγεία σε ένα ακόμη εμπόρευμα - δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει τον σκακιστικό κόσμο.

Τουρνουά, ομαδικά πρωταθλήματα, δραστηριότητα συλλόγων πάγωσαν σε όλο τον κόσμο. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η παύση του Τουρνουά των Διεκδικητών που λάμβανε χώρα στο Εκατερίνεμπουργκ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η απόφαση πάρθηκε όταν η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε σε σχεδόν πλήρη αναστολή των πτήσεων από και προς τη χώρα. Ταυτόχρονα, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) αποφάσισε τη μετάθεση της Σκακιστικής Ολυμπιάδας.

Μετά το αρχικό μούδιασμα ο σκακιστικός κόσμος άρχισε να αναζητά και αυτός διέξοδο - πού αλλού; - στο διαδίκτυο.

Η σχέση του σκακιού με το διαδίκτυο είναι αρκετά ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλα αθλήματα, και όχι μόνο ως μέσο αναζήτησης πληροφοριών. Για παράδειγμα, όλες οι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις φροντίζουν να παρέχουν ζωντανή κάλυψη μέσω διαδικτύου. Ταυτόχρονα, η διεξαγωγή φιλικών ή και επίσημων αγώνων (λ.χ. αγώνες δι' αλληλογραφίας) μέσω του ίντερνετ διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έκπληκτοι οι υπεύθυνοι αρκετών συλλόγων δέχονται εγγραφές παιδιών που έμαθαν το σκάκι αρχικά ως... ηλεκτρονικό παιχνίδι σε κάποια ιστοσελίδα.

Ισως ο παλαιότερος ιστότοπος είναι το «Internetchess club» (https://www.chessclub.com/), που σήμερα είναι διαδεδομένο κυρίως στις ΗΠΑ. Πολύ δημοφιλή είναι και το Playchess.com που συνδέεται με την chessbase και το chess okplaying zone της ρωσικής βάσης δεδομένων chessassistant, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται τα εξαιρετικά δημοφιλή www.chess.com και www.chess24.com

Η πλατφόρμα όμως που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στη χώρα μας ειδικά στις σημερινές συνθήκες είναι η www.Lichess.com. Ενας παράγοντας που συνέβαλε είναι το γεγονός ότι επιτρέπει δωρεάν τη διοργάνωση τουρνουά από συλλόγους και ομάδες παικτών. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας έφερε μια αντιστροφή στις προτιμήσεις των σκακιστών στο διαδίκτυο. Αν αρχικά η ανωνυμία και η ευκολία να παίξεις με κάποιον στην άλλη άκρη του κόσμου λειτουργούσαν ως κίνητρα, σήμερα φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος επιζητά η διαδικτυακή σκακιστική συνάντηση να είναι λιγότερο απρόσωπη.

Ετσι, μια σειρά συλλόγων ξεκίνησαν να διοργανώνουν τουρνουά, κυρίως ράπιντ και μπλιτς, στην ιστοσελίδα αυτή. Μάλιστα, πολλοί σύλλογοι - εντελώς ενδεικτικά ο ιστορικός Σύλλογος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας, ο Σκακιστικός Ομιλος Νέας Φιλαδέλφειας, η Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής κ.ά. - πραγματοποιούν αγώνες σε καθημερινή βάση.

Τη σκυτάλη πήρε, με σημαντική καθυστέρηση, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, που διοργάνωσε και αυτή το πρώτο της ιντερνετικό τουρνουά.

Φυσικά η δραστηριότητα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ομορφιά της ζωντανής σκακιστικής συνάντησης και της κοινωνικότητας που την περιβάλλει, δίνει όμως μια καλοδεχούμενη διέξοδο στις σημερινές συνθήκες. Θα ήταν λάθος όμως να μην πούμε ότι διατυπώνονται αρκετές κριτικές παρατηρήσεις που αφορούν στο σύστημα κληρώσεων, τη βαθμολογία, την ακαμψία στη διαμόρφωση των τουρνουά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Η σκακιστική δραστηριότητα στο διαδίκτυο δεν σταματά εδώ. Ορισμένοι σύλλογοι μεταφέρουν τις τάξεις τους στο skype, στο Ζοom και το webex, μια πρακτική που μέχρι σήμερα αξιοποιούσαν μόνο ορισμένοι επαγγελματίες προπονητές.

Η επόμενη μέρα σίγουρα θα είναι αρκετά διαφορετική. Αυτονόητα πλέον μέτρα, όπως η αποσυμφόρηση των διοργανώσεων, ο σοβαρός εφοδιασμός με αντισηπτικά και υλικά ατομικής υγιεινής, ίσως συνοδευτούν από αλλαγές σε κανονισμούς, ακόμα και από τον κλονισμό σκακιστικών ηθών αιώνων (λ.χ. η υποχρεωτική χειραψία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ