Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εξωραϊσμοί άνευ ουσίας

Τέσσερις μελέτες εξωραϊσμού κεντρικών δρόμων της Αθήνας παρουσίασε χθες σε ημερίδα η εταιρία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ» (ΕΑΧΑ), που έχει αναλάβει το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Οι μελέτες αφορούν αισθητικές, κυρίως, παρεμβάσεις στις οδούς Μητροπόλεως, Κολοκοτρώνη, Αθηνάς και Αιόλου, στις οποίες θα γίνουν διαμορφώσεις των επιφανειών των δρόμων, αναβαθμίσεις επιλεγμένων κτιρίων ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ενώ στη Μητροπόλεως και την Αιόλου θα γίνουν διαμορφώσεις στις πλατείες Δημοπρατηρίου και Αγ. Ειρήνης, αντίστοιχα.

Κοινό χαρακτηριστικό των μελετών, πέρα από τις προθέσεις των αρχιτεκτόνων που τις παρουσίασαν, είναι η έλλειψη κεντρικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο και την επιστροφή της χρήσης του και ως κατοικίας, κάτι που δεν πρόκειται να βοηθηθεί από το βάψιμο των όψεων των κτιρίων, μερικά σιντριβάνια και τις νερατζιές που προβλέπουν ορισμένες παρεμβάσεις. Πρόκειται για εξωραϊστικές παρεμβάσεις, που προσβλέπουν κυρίως στην τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής, αλλά και στη μετατροπή του παραδοσιακού χαρακτήρα τους, κάτι που έγινε παλαιότερα στην Πλάκα και πιο πρόσφατα στου Ψυρρή. Δείγμα αυτής της φιλοσοφίας για το κέντρο της πόλης είναι και όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΑΧΑ, Γ. Καλαντίδης, για το κτίριο της όπερας, για το οποίο υπάρχει η σκέψη να φτιαχτεί στον Κεραμεικό, στο χώρο που θα απελευθερωθεί από τη μεταφορά του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ και της περιοχής πίσω από το Γκάζι, γνωστής ως «Γκαζοχώρι», με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ