Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για παραβάσεις ναρκωτικών το 42% των φυλακισμένων!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε το... νέο πρόγραμμα για τις φυλακές

Το 42% των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας έχουν σχέση με παραβάσεις σχετικές με τα ναρκωτικά. Ειδικότερα, από τους 8.633 συνολικά κρατούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα, τα 3.578 άτομα βρίσκονται στη φυλακή για διάφορες παραβάσεις που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται και με τα ναρκωτικά. Τα παραπάνω προκύπτουν από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος και δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης στην πολιτική πρόληψης και ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ανέγερσης σωφρονιστικών καταστημάτων παρόμοιο με κάποιο άλλο που είχε εξαγγείλει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εκείνο είχε ανασταλεί με σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επειδή δεν υπήρχε συνολική χωροθέτηση των φυλακών σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χτες ότι εγκρίθηκε από το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για την ίδρυση σωφρονιστικών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση 17 καταστημάτων κράτησης και τριών κέντρων απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων.

Οπως είπε ο Φ. Πετσάλνικος, τα 17 νέα καταστήματα κράτησης έχουν συνολική χωρητικότητα 4.760 θέσεων, ενώ τα κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών θα μπορούν να φιλοξενήσουν 900 άτομα.

Στο μεταξύ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις φυλακές Ανδρίτσαινας Ηλείας, Συλίμνας Αρκαδίας και Ριτσώνας Εύβοιας, εκτός από την ανάγκη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, έθετε και κάποια άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως δασικές εκτάσεις στο χώρο που θα ανεγείρονταν οι φυλακές, αρχαιολογική σημασία (αφορά τις φυλακές Ανδρίτσαινας) κλπ. Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς θα... ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα, ο Φ. Πετσάλνικος μίλησε και για «επαναξιολογήσεις» από τις αρμόδιες αρχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ