Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Το σκάκι στην εποχή του Covid-19

Αρχές Μάρτη 2020...

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Στην Ευρώπη λαμβάνονται τα πρώτα υποτυπώδη μέτρα προστασίας των πολιτών. Μεγάλες εκδηλώσεις παντός είδους ακυρώνονται ή αναβάλλονται. Ακυρώνονται μεγάλα σκακιστικά τουρνουά. Το Τουρνουά Διεκδικητών τη «γλιτώνει», μόνο 8 συμμετέχοντες, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Βετεράνων πρόκειται να αρχίσει σε λίγες μέρες. Θα πραγματοποιηθεί; `Η μήπως όχι;

5 Μάρτη 2020

Η Πράγα υποδέχεται τους βετεράνους. 106 ομάδες από 26 χώρες του κόσμου. Κάποιοι μάλιστα έρχονται από πολύ μακριά, από τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική. Οι χαιρετισμοί είναι λίγο συγκρατημένοι, άλλοι φοβούνται να δώσουν το χέρι τους, άλλοι κρατούν αποστάσεις. Ολοι όμως είναι ενθουσιασμένοι για το πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει την άλλη μέρα.

6 Μάρτη 2020

Το πρωτάθλημα αρχίζει. Οι συμμετέχοντες είναι χωρισμένοι σε δύο μεγάλες αίθουσες, ανάλογα με την κατηγορία που παίζουν. Οι διοργανωτές προσπαθούν να περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών, για να αποτρέψουν το συνωστισμό στο χώρο των αγώνων. Ο εξαερισμός είναι καλός, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχει αντισηπτικό υγρό. Ανάμεσα στους παίκτες βρίσκονται πολλά «ηχηρά» ονόματα του παγκόσμιου σκακιού, όπως ο Εβγκένι Σβεσνίκοβ (Ρωσία, 65+) και ο Αρτουρ Γιουσούποβ (Γερμανία, 50+).

S50-winners
S50-winners
10 Μάρτη 2020

Η κυβέρνηση της Τσεχίας με ανακοίνωσή της απαγορεύει τις πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Οι δύο μεγάλες αίθουσες χωρητικότητας 300 και 200 ατόμων μετατρέπονται σε 6 μικρότερες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η αναδιάταξη έχει ολοκληρωθεί και ο γύρος αρχίζει στην προκαθορισμένη ώρα.

12 Μάρτη 2020

Η κυβέρνηση μειώνει τον περιορισμό των 100 ατόμων σε 30. Το πρωτάθλημα είναι αδύνατο να συνεχιστεί. Με την ολοκλήρωση του 7ου γύρου θα ανακηρυχθούν οι νικητές. Οι παίκτες δεν πτοούνται. Δίνουν μάχη για να κερδίσουν τις τελευταίες παρτίδες. Η τελευταία και μεγαλύτερη παρτίδα του πρωταθλήματος κρατάει 7 ώρες και 164 κινήσεις!

Τελετή λήξης

Η τελετή λήξης γίνεται «κεκλεισμένων των θυρών». Παρευρίσκονται μόνο οι επίτιμοι καλεσμένοι και οι νικήτριες ομάδες. Στην κατηγορία άνω των 50 βραβεύονται οι ΗΠΑ, η γερμανική «Λάσκερ» και η 1η ομάδα της Τσεχίας. Στην κατηγορία άνω των 65 πρωταθλητές είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η γερμανική ομάδα της Λειψίας.

Σημείωση: Το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Βετεράνων διεξάγεται κάθε χρόνο σε δύο ηλικιακές κατηγορίες, για παίκτες άνω των 50 ετών και παίκτες άνω των 65 ετών. Οι συνθέσεις των ομάδων είναι τετραμελείς με έναν αναπληρωματικό. Υπό κανονικές συνθήκες διεξάγονται 9 γύροι.


S65-winners
S65-winners

Σκακιστική χειραψία την εποχή του κορνοϊού
Σκακιστική χειραψία την εποχή του κορνοϊού

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ