Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΟΡΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Ανοδος τιμών, στο κάδρο του ανταγωνισμού

Copyright 2017 The Associated

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.--

Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς γνώρισαν χτες ανάκαμψη της τάξης του 3%, μετά από 15 συνεχόμενες μέρες μείωσης, στο φόντο της συνεχιζόμενης κόντρας ανάμεσα σε μονοπώλια «μαύρου χρυσού» των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, που έχει πέσει πάνω από 50% τις τελευταίες δυο βδομάδες, αυξήθηκε χτες κατά 78 λεπτά του δολαρίου, φτάνοντας τα 25,6 δολάρια το βαρέλι. Μικρή αύξηση σημειώθηκε και στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο, που πωλήθηκε χτες κατά 22,7 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει πάνω από το 25% της αξίας του τις τελευταίες μέρες.

Η πορείας της τιμής του πετρελαίου μέσα στις τελευταίες βδομάδες, που ακολουθεί το «ναυάγιο» στις συνομιλίες χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ (σχήμα γνωστό ως ΟΠΕΚ+), προκαλεί έντονες πιέσεις κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, που έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής - υπολογίζεται γύρω στα 55 δολάρια το βαρέλι, ποσό σημαντικά ακριβότερο από το σαουδαραβικό πετρέλαιο, που έχει κόστος 3 δολάρια το βαρέλι. Στελέχη αμερικανικών εταιρειών σχιστολιθικού πετρελαίου συναντήθηκαν χτες με αξιωματούχους του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, ζητώντας τους να μεσολαβήσουν για να σταματήσουν την κόντρα ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία (που ζητούσε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, για σταθεροποίηση της τιμής πετρελαίου) και τη Ρωσία (που ήθελε αύξηση της παραγωγής ώστε να πέσει η τιμή, για να μην επωφελούνται άλλο αμερικανικά ανταγωνιστικά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου). Δεν δίστασαν μάλιστα να ζητήσουν την επιβολή... πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να σταματήσει η μείωση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Πάντως, αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη ενδέχεται να είναι προσωρινά, καθώς η μείωση της ζήτησης επιτείνεται από την κατάρρευση της συμφωνίας για μειώσεις στην παραγωγή μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως θα αγοράσει 77 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (αντί 30 εκατ. βαρελιών που σχεδιαζόταν αρχικά) ώστε να αυξηθούν στο ανώτατο επίπεδο τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο επιπρόσθετη έγκριση για περίπου 3 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ