Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Πλήρης επιβεβαίωση της πολιτικής εγκλωβισμού και των παζαριών με την Τουρκία

Στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης EE - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και τους μετατρέπει σε «χαρτί» στα γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά και στη στήριξη επί της ουσίας της τουρκικής εισβολής στη Συρία κάλεσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ, με συμμετοχή και του Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια.

Το Συμβούλιο σε δήλωσή του αναγνωρίζει ότι η Τουρκία σηκώνει μεγάλο φορτίο από σχεδόν 4 εκατ. πρόσφυγες, εκφράζει «ανησυχία» για την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο και υποκριτικά απορρίπτει τη χρήση των προσφύγων για άσκηση πολιτικής πίεσης από την Αγκυρα, εξ ου και λέει ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, χαιρετίζοντας επίσης την «πρακτική στήριξη» που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν στις 4 Μάρτη.

Επιμένοντας για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, τονίζει ότι έχει οφέλη για ΕΕ και Τουρκία, την οποία «βγάζει λάδι» και στην περίπτωση του Ιντλίμπ, κάνοντας γαργάρα την εισβολή της σε ξένη χώρα. Αντίθετα, το Συμβούλιο κατηγορεί για τις εξελίξεις στην περιοχή Ρωσία και Ασαντ, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, το Συμβούλιο «αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση που η Τουρκία αντιμετωπίζει λόγω της επίθεσης στο Ιντλίμπ και των συνεπειών της». Συνεχίζει ότι μαζί με ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, η ΕΕ εστιάζει σε κατάπαυση πυρός και αποκλιμάκωση της έντασης...

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Πάλμερ

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, και τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ είχε την Παρασκευή στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός, Ν. Παναγιωτόπουλος.

Κατόπιν ο πρέσβης χαρακτήριζε τη συνάντηση «εξαιρετική», διαπιστώνοντας «ισχυρή ευθυγράμμιση απόψεων στην εμβάθυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας», μετά και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και σημειώνοντας «τη στήριξή μας στις προσπάθειες να ασφαλιστούν τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ και η συνεργασία στο ΝΑΤΟ».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξάλλου αναμένονταν να βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου εν μέσω των εξελίξεων στον Εβρο να «στείλουν μήνυμα» για το ότι το λιμάνι της πόλης αποτελεί - κατά δήλωσή τους - «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για το ξεδίπλωμα των σχεδίων τους στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ