Η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών έργων που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ θα διαρκέσει έως τις 29 Μάρτη
Πρόκειται για ένα γεγονός μεγάλης εικαστικής αξίας, και όχι μόνο, καθώς συγκεντρώνονται ορισμένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ό αιώνα στη χώρα μας. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να αντικρίσει 257 εικαστικά έργα (πίνακες, σχέδια και σκίτσα πάνω σε χαρτί, ξυλόγλυπτα, ζωγραφική πάνω σε βότσαλα, έργα σε χειρόγραφες εφημερίδες και κάρτες, ζωγραφικές μακέτες) 48 δημιουργών και πολλών ακόμα άγνωστων αγωνιστών, τα οποία απλώνονται χρονικά σε μια περίοδο 40 ετών, από τη δεκαετία του '30 έως και τη χούντα. Πολλά από αυτά τα έργα εκτίθενται μετά από καιρό συγκεντρωμένα και κάποια εκτίθενται για πρώτη φορά.
Πολλά από αυτά δημιουργήθηκαν πάνω στα ξερονήσια και τις φυλακές με ό,τι υλικό μπορούσαν να βρουν. Αλλα δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα, προέρχονται όμως από σπουδές που έγιναν εκ του φυσικού στους τόπους εξορίας. Πολλοί από τους δημιουργούς που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν είχαν θητεύσει στο πλάι του μεγάλου δασκάλου Γιάννη Κεφαλληνού, ήταν οργανωμένοι στην ΕΠΟΝ της ΑΣΚΤ και από το δικό τους μετερίζι συμμετείχαν στον αγώνα. Πλάι στα έργα σπουδαίων εικαστικών μας που σημάδεψαν με το έργο τους την εικαστική δημιουργία στη χώρα μας βρίσκονται έργα ανώνυμων δημιουργών, έργα αυτοδίδακτων που έμαθαν την τέχνη μέσα από τα «σχολεία» που λειτουργούσαν στους τόπους κράτησης. Αλλα έργα είναι από καλλιτέχνες που δεν βρέθηκαν οι ίδιοι κρατούμενοι αλλά στήριξαν με το έργο τους τη μάχη που έδιναν οι σύντροφοί τους στις φυλακές και τις εξορίες, καθώς μοιράζονταν και πάλευαν για το ίδιο ιδανικό.
Χειροτεχνήματα του Π. Μανταλόβα |
Εκτίθενται έργα των Α. Τάσσου, Γιώργου Αργυράκη, Βασίλη Αρμάου, Γιώργου Βακιρτζή, Γιώργη Βαρλάμου, Αγγελου Βλάση, Βασίλη Βλασίδη, Δημήτρη Γιολδάση, Χρίστου Δαγκλή, Ηλία Δεκουλάκου, Βαγγέλη Δημητρέα, Γιώργη Δήμου, Νίκου Ευγενίδη, Βασίλη Ζήση, Τάσου Ζωγράφου, Μεμά Καλογηράτου, Στράτου Καλταμπανέα, Λευτέρη Κανακάκι, Βλάση Κανιάρη, Βάσως Κατράκη, Δημήτρη Κατσικογιάννη, Αννας Κινδύνη, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Ζιζής Μακρή, Μέμου Μακρή, Παντελή Μανταλόβα, Φανής Μιχαηλίδου, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Θωμά Μώλου, Μιχάλη Νικολινάκου, Νίκου Παραλή, Αλεξάνδρας Πατσόγλου, Αριστείδη Πατσόγλου, Δημήτρη Περδικίδη, Γιάννη Πετάνη, Πάρι Πρέκα, Γιάννη Ρίτσου, Κυριάκου Ρόκου, Βάλια Σεμερτζίδη, Γιάννη Στεφανίδη, Σάββα Τζανετάκη, Κώστα Τσάρα, Γιώργη Τρικαλινού, Γιάννη Τσαγκάρη, Γιώργου Φαρσακίδη, Μίμη Φωτόπουλου, Χορτομάου, Κατερίνας Χαριάτη - Σισμάνη και πολλών ακόμα αγνώστων.
«Κλούβες ομήρων σε προπομπή γερμανικών αμαξοστοιχιών», Α. Τάσσος |
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο από 10.00 έως 21.00 και Κυριακή από 10.00 έως 14.00. Την 25η Μαρτίου η έκθεση είναι κλειστή.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες.
Παρουσιάζουμε σήμερα ένα μικρό μόνο δείγμα από τα σπουδαία έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση, την οποία πράγματι αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Ο Θωμάς Μώλος, Μακρονησιώτης και ο ίδιος, σε ένα συγκλονιστικό μνημειώδες έργο, τους «Αγιους της Μακρονήσου» συμπυκνώνει, θα μπορούσαμε να πούμε, όλη τη φρίκη της Μακρονήσου. Κυριαρχούν μορφές απόκοσμες, βασανισμένες με ένα φωτοστέφανο όμως στο κεφάλι τους. Είναι οι δικοί μας «άγιοι». Κοιτάζοντας κανείς προσεκτικά τον πίνακα μπορεί να «αναγνωρίσει» σκηνές της Μακρονήσου: Το «ζήτω ο βασιλεύς» χαραγμένο πάνω στο βουνό, το μαρτύριο της πέτρας, το βασανιστήριο της φάλαγγας, της ορθοστασίας, το ξύλο από τους Αλφαμίτες, τις δολοφονίες, τους τρελούς από τα βασανιστήρια, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατουμένων και τη βοήθεια που παρείχαν στους αρρώστους και τους βασανισμένους και απέναντι το Σούνιο... Πολλά είναι τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση και έχουν αναφορά τη Μακρόνησο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε του Φαρσακίδη, του Ζήση, του Ζωγράφου κ.ά.
«Αγιοι της Μακρονήσου», Θ. Μώλος |
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του ίδιου ήταν ένα προσφιλές θέμα των εξορίστων και των φυλακισμένων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε παρουσιαστεί στο θέατρο των εξορίστων. «Προμηθέα» έχει χαράξει και ο Φαρσακίδης, που υπάρχει στην έκθεση. Αλλωστε, για τους εξόριστους «Προμηθέας» ήταν οι ίδιοι. «Για μας, ο Προμηθέας ήταν εκείνος που δεν κάνει δήλωση. Που δέχεται καλύτερα να μείνει καρφωμένος στο βράχο του και στο μαρτύριό του, όπως κι εμείς, παρά να υποκύψει στη βία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη, που το λευκωμά της «Γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα», στο οποίο παρουσιάζονται 200 σκίτσα γυναικών, αλλά και σκηνών της καθημερινής τους ζωής στα ξερονήσια και τις φυλακές, φιλοξενείται στην έκθεση.
Βιολί που έφτιαξαν οι κρατούμενοι στην Ακροναυπλία |
Μετά από πολύ καιρό εκτίθεται και αξίζει κανείς να το ψάξει στην έκθεση και ένα ακόμα έργο του Τάσσου με τίτλο «Κλούβες ομήρων σε προπομπή γερμανικών αμαξοστοιχιών». Πρόκειται για ένα από μια σειρά σαράντα έργων που είχε φτιάξει ο Τάσσος και αναφερόταν σε όλη την περίοδο της Κατοχής.
«Το Δελτίο μας», «Αντιφασίστας» χειρόγραφες εφημερίδες των εξόριστων στην Ανάφη τη δεκαετία του '30 |
Ακόμα, στην έκθεση φιλοξενούνται πολλά έργα αλληλεγγύης που φιλοτεχνήθηκαν κυρίως την περίοδο της χούντας από Ελληνες καλλιτέχνες που είχαν καταφύγει στο εξωτερικό. Οπως το γλυπτό του Αριστείδη Πατσόγλου, με τίτλο «Homme Opprime». Το βάθρο στο οποίο κάθεται ο δεμένος, ακρωτηριασμένος άνθρωπος γράφει στα Γαλλικά: Ελευθερία, Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους...
Πολλά από τα έργα αναδεικνύουν το τεράστιο ηθικό ανάστημα των πρωτοπόρων αγωνιστών, που «σκίζουν το σκοτάδι» φτάνοντας ως και την ύστατη θυσία. Ξεχωρίζει «Ο χορός» του Βάλια Σεμερτζίδη που απεικονίζει τον χορό των 200 κομμουνιστών, πριν την εκτέλεσή τους στην Καισαριανή, με μπροστάρη τον Σουκατζίδη. Είναι ένα από τα έργα που πολλοί γνωρίζουμε, όμως βλέποντάς το, από κοντά, συγκλονίζει. Ακόμα, στην έκθεση φιλοξενούνται και τρία έργα που αναφέρονται στον Νίκο Μπελογιάννη, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που «μ' ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία, μ' ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει...». Πρόκειται για την ξυλογραφία «Σιωπή. Περνούν οι λαοί σηκώνοντας στους ώμους τους το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη» του Χ. Δαγκλή, την έγχρωμη ξυλογραφία της Ζ. Μακρή με τα συγκλονιστικά λόγια της μάνας του Μπελογιάννη μετά την εκτέλεσή του: «Είθε το αίμα του που πότισε τούτη τη σκλαβωμένη γη, να θρέψει μόνο λουλούδια της ειρήνης. Και το χαμόγελό του να γίνει δώρο στα παλικάρια όλου του κόσμου, να μην κλάψουν πια άλλες μητέρες στη γη. Η σπαραγμένη από τον πόνο μα περήφανη για το γιο της μάνα». Καθώς και το σκίτσο που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο και δημοσιεύθηκε στο οπισθόφυλλο της «Ουμανιτέ».
Για τον Ν. Μπελογιάννη |
Εργο του Δ. Κατσικογιάννη. Και σε αυτό το έργο υπάρχει ο πολύ ψηλός λαιμός και τα τεράστια μάτια, που μοιάζουν να κοιτάνε αποφασιστικά το μέλλον, στοιχεία που συναντώνται σε πολλές προσωπογραφίες του |
Οι «πέτρες» του Γ. Ρίτσου |
RIZOSPASTIS |
Andre Masson - La resistance - Η αντίσταση, 1944, κάρβουνο και μελάνι σε χαρτί |
RIZOSPASTIS |
«Ο χορός το Ναπολέοντα Σουκατζίδη», 1944 - 1966 Βάλιας Σεμερτζίδης, Φωτολιθογραφία σε καμβά |
RIZOSPASTIS |
Οι ξύλινες πλάκες της «Αλίκης Τ.» |