Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν με συλλαλητήριο στις 3 Μάρτη

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι μαθητές στις 3 Μάρτη στην Αθήνα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για ένα «σχολείο δημιουργικό... και όχι κέντρο εξεταστικό». Με το νέο συλλαλητήριο απαντούν στα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και κλιμακώνουν τις διεκδικήσεις για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο κάλεσμά της μπροστά στις 3 Μάρτη, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα mathites.gr, αναφέρεται στο περιεχόμενο των νέων μέτρων, δηλώνοντας «Παλεύουμε για σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους! Οχι λίγα σε κάποιους!». Αναλυτικά το κάλεσμα αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε σχολείο δημιουργικό... και όχι κέντρο εξεταστικό. Με αυτό το σύνθημα κινητοποιηθήκαμε τον τελευταίο μήνα χιλιάδες μαθητές σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. Οργανώσαμε τον αγώνα μας, συντονίσαμε τη δράση μας, κάναμε πορείες και κινητοποιήσεις στις γειτονιές μας, στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα δημαρχεία μας, κάναμε μια τεράστια σε όγκο και παλμό μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Με αυτές μας τις κινητοποιήσεις ζητούσαμε άμεσα να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές και οι σοβαρές ελλείψεις (όπως θέρμανση) στα σχολεία μας, αλλά και καταδικάσαμε τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων, που κάνει τα πτυχία των πανεπιστημίων ένα ακόμα χαρτί, ένα ακόμα προσόν στην προσπάθεια και στο όνειρό μας να σπουδάσουμε αυτό που μας αρέσει και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό στο μέλλον. Φωνάξαμε δυνατά ότι το σχολείο Γαβρόγλου που μας έχουν ετοιμάσει δεν το δεχόμαστε.

Και ενώ ακόμα οι κινητοποιήσεις μας δεν έχουν τελειώσει, η υπουργός Παιδείας Κεραμέως δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην υλοποίηση από τη νέα σχολική χρονιά των σχεδίων τους για ένα σχολείο ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο. Δηλαδή:

1. Θέλουν το απολυτήριο Λυκείου (που θα μετρά για την πρόσβασή μας στα πανεπιστήμια) να βγαίνει με βάση τους βαθμούς και των τριών τάξεων του Λυκείου. Η λογική τους είναι αυτή του παραλόγου: Για να αποδεσμεύσουν, λένε, το σχολείο από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, θα βάλουν εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου!

2. Και σε κάθε τάξη να δίνουν οι μαθητές προαγωγικές εξετάσεις με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων, δηλαδή σε θέματα ενιαία πανελλαδικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Είτε μια τάξη ή ένα σχολείο έχει τελειώσει την ύλη είτε όχι (π.χ. λόγω κενών στους καθηγητές), τα θέματα θα είναι τα ίδια! Τη μία και μόνο χρονιά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων, άφησε το 40% των εξεταζόμενων μαθητών μετεξεταστέους. Δεύτερη φορά δεν έγινε Τράπεζα Θεμάτων, γιατί την ακύρωσαν οι μαθητές με τους αγώνες τους!

3. Θέλουν να βάλουν μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια! Μα τελικά γιατί να μας βάζουν τόσα εμπόδια για να σπουδάσουμε, για να αποκτήσουμε τη γνώση; Οταν στα σχολεία μας δεν καλύπτονται τα κενά ούτε στους καθηγητές των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, επιλέγουν να περάσουν τέτοιο νόμο, δήθεν για να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στα πανεπιστήμια; Ποιον κοροϊδεύουν; Ας αγχωθούν πρώτα για το τι και πώς μας διδάσκουν, τι γνώσεις παίρνουμε στο σχολείο, και μετά για το πώς θα ανταποκριθούμε στο πανεπιστήμιο! Εμείς άλλωστε το έχουμε πει: Θέλουμε σχολείο που θα τα δίνει όλα και σε όλους, θα βοηθά όλους τους μαθητές, και όχι κάποια και σε λίγους και μετά θα τους ξεσκαρτάρει κιόλας από πάνω! Να θυμίσουμε στην υπουργό πως την έχουν ξαναδοκιμάσει παλιά άλλοι, πριν από αυτή, τη "βάση του 10", και το σίγουρο είναι πως δεν βελτιώθηκε η ποιότητα της εκπαίδευσης, ούτε στα σχολεία ούτε στα πανεπιστήμια.

4. Με αφορμή την υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, για την οποία βέβαια ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα υπάρχει μείωση των εισακτέων στις σχολές. Αυτό, σε συνδυασμό με τον νόμο Γαβρόγλου, που επιτρέπει στους μαθητές να διαλέξουν μόνο ένα επιστημονικό πεδίο και άρα περιορισμένο αριθμό σχολών, σημαίνει ότι πολλοί από εμάς που πάμε φέτος στην Γ' Λυκείου, ενώ έχουμε προσπαθήσει σκληρά τόσα χρόνια, μπορεί τελικά να μην μπορέσουμε να μπούμε στη σχολή που ονειρευόμαστε και θέλουμε.

Εμείς το δηλώνουμε καθαρά και στην Κεραμέως και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στους προηγούμενους και επόμενους υπουργούς και πρωθυπουργούς, που τώρα μας το παίζουν ότι είναι μαζί με τους μαθητές:

Δεν μας σταματά τίποτα! Τώρα είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι.

Απαιτούμε τώρα να σταματήσουν η καταστολή και οι απειλές για χαμένες εκδρομές και αναπλήρωση χαμένων ωρών τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα σχολείο:

  • Που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές, με βάση τις ανάγκες του καθενός.
  • Που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι παπαγαλία, σκόρπιες γνώσεις και ακόμα κι αυτές με το σταγονόμετρο.
  • Στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια.
  • Που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα.

Παλεύουμε για σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους! Οχι λίγα σε κάποιους!

Προχωράμε σε νέο μεγάλο, μαχητικό μαθητικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 3 Μάρτη, στις 12.00, στα Προπύλαια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ