Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Θωράκιση» και ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν πάνε μαζί

Για θωράκιση της χώρας και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τον κορονοϊό εξακολουθεί να κάνει λόγο η κυβέρνηση, παρά τις καταγγελίες των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία αναφοράς για σχέδια επί χάρτου που καταρρέουν μπροστά στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.λπ. Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο επαναπατρίστηκαν δύο Ελληνες από το Τόκιο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτωματολογία, έχουν μέχρι τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και παρακολούθηση για 14 μέρες στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι δύο Ελληνες που είχαν επαναπατριστεί στις 9 Φλεβάρη πήραν εξιτήριο.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί (μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 60 άνθρωποι από τη γρίπη). Την Κυριακή, στη σύσκεψη που έγινε με τον ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκε ότι συνεχίζονται ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου της χώρας και η ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορονοϊός παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, λόγω της αναποτελεσματικότητάς τους, καθώς σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου.

Αντί για χαμένο χρόνο σε ελέγχους, όπως ειπώθηκε, συζητιούνται «οριζόντια μέτρα που αφορούν στη δημόσια Υγεία και έχουν να κάνουν με ενίσχυση του τομέα Υγείας, προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας».

Καταγγελίες ναυτεργατικών σωματείων

Και ενώ η κυβέρνηση μιλάει για «οργάνωση και ετοιμότητα», την ίδια ώρα τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διατυπώνουν τις καταγγελίες των ναυτεργατών των καραβιών που προσεγγίζουν λιμάνια χωρών όπου έχει εκδηλωθεί η επιδημία: «Εφοπλιστικές εταιρείες δεν ενημερώνουν και δεν εφαρμόζουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα, παρότι γνωρίζουν τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις των καραβιών στα λιμάνια με αυξημένη επικινδυνότητα στην επιδημία, τα καράβια δεν έχουν εξοπλιστεί ούτε με μάσκες προστασίας!».

Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων προστασίας στα καράβια των γραμμών Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία, για τα εφοδιαστικά που τροφοδοτούν (με καύσιμα, τρόφιμα κ.λπ.) ποντοπόρα καράβια και κρουαζιερόπλοια, καθώς και για τα εμπορικά καράβια που προέρχονται από χώρες όπου έχει καταγραφεί η επιδημία και τα οποία προσεγγίζουν ελληνικούς λιμένες.

«Επαναλαμβάνουμε τις ευθύνες των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης της ΝΔ και των αρμόδιων υπουργείων της, για την πλήρη ενημέρωση των ναυτεργατών των καραβιών, την εξασφάλιση και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων, για την πρόληψη, τον έλεγχο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής», καταλήγουν τα σωματεία.

  • Στην αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών μαθητών και φοιτητών προς την Ιταλία προχώρησε από χτες το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Οπως σημειώνεται στις σχετικές εγκυκλίους, η απόφαση πάρθηκε μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της Ιταλίας, κατόπιν σχετικής σύστασης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αλλά και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στην Ιταλία βρίσκονταν μαθητές 10 σχολείων, εκ των οποίων τα 2 στο Μιλάνο και τα 8 στην Κεντρική και Νότια Ιταλία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ