Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα επαγρύπνησης και πάλης ενάντια στην πώληση ορεινής έκτασης του νησιού

Ανακοίνωση για τη συζήτηση γύρω από την πώληση 15.000 στρεμμάτων σε καταριανό όμιλο

Τη συζήτηση που αναθερμαίνεται για την πώληση 15.000 στρεμμάτων γης στα ορεινά της Ζακύνθου στον όμιλο «Pimana S.A.» του εμίρη του Κατάρ σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ. Τις τελευταίες μέρες, το θέμα ανακινείται με παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν την «επένδυση», με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι «εκπονεί στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο» για την περιοχή, πατώντας προφανώς στους αντιδραστικούς νόμους για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις ορεινών όγκων, τις χρήσεις γης προς όφελος του κεφαλαίου.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ σημειώνει ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αποκαλυπτικές για την πολιτική που υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση, προς όφελος του κεφαλαίου.

Αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης, η Οργάνωση του Κόμματος θυμίζει ότι με βάση απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου (αριθ. 20/2018) κατοχυρώνεται πώληση 15.000 στρεμμάτων στον καταριανό επιχειρηματικό όμιλο και απορρίπτονται όλες οι απαιτήσεις των μικροϊδιοκτητών - κατοίκων της περιοχής. «Αυτός είναι ο αστικός νόμος. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τον επιχειρηματικό όμιλο και διώχνει τους μικροϊδιοκτήτες, δίνει στο κεφάλαιο δημοτική και δημόσια περιουσία», σημειώνεται.

Ενώ θυμίζει και την προ διετίας δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη, σημερινού υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ, που έλεγε: «Δεν μπορεί να έρχεται ο εμίρης του Κατάρ να επενδύσει και εμάς να μας ξινίζει. Οσο για τη νομιμότητα, μπορούμε και να αλλάξουμε τους νόμους για να επενδύσει ο εμίρης».

Συνυπεύθυνοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζοντας η ΤΕ Ζακύνθου παραθέτει τις δηλώσεις της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων της ΝΔ, Ρ. Κράτσα, ότι «δεν ξέρω τα σχέδια του εμίρη του Κατάρ, αλλά αυτή η επένδυση είναι μεγάλη τύχη για τη Ζάκυνθο». Ενώ, ο δήμαρχος Ζακύνθου Ν. Αρετάκης (στηρίχτηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη του νησιού, ίσα ίσα που την επιδιώκουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τον εμίρη, αρκεί να μας πει τι θέλει να κάνει». Ο δε Στ. Κοντονής, ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβρη του 2016, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις και οι επενδυτές».

«Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι της Ζακύνθου έχουν ήδη συγκεντρώσει πείρα από την τουριστική ανάπτυξη στο νησί. Ανάπτυξη του σημερινού τουρισμού σημαίνει επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας. Τα κέρδη των ξενοδόχων αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό δουλεύουν μέσα σε όλο και χειρότερες συνθήκες εργασίας, με μισθούς πείνας, ανασφάλιστοι, με εντατικοποίηση που σπάει κόκαλα, τα ωράρια εργασίας είναι ανύπαρκτα. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνεχώς πέφτουν (π.χ. το λάδι), ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι τα φέρνουν γύρω όλο και πιο δύσκολα», αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος και καλεί «το λαό της Ζακύνθου να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στους μεγαλοξενοδόχους, τον εμίρη, τον ιδιοκτήτη του 11880, τους διάφορους άλλους "επενδυτές" που θέλουν να βάλουν στο χέρι όλη την ορεινή και νότια Ζάκυνθο. Ολους αυτούς που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δάση, τα βουνά μας, ακόμη και το Κορακονήσι. Ολοι αυτοί μαζί με κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει το νησί μας σε τόπο υπερεκμετάλλευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων». Στα παραπάνω προσθέτει και τις «αθλιότητες τύπου Λαγανά», με τη διάδοση των ναρκωτικών και τους ναρκέμπορους να «συμπληρώνουν τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος».

Η ΤΕ Ζακύνθου καλεί το λαό του νησιού να παλέψει ενάντια στα σχέδια πώλησης της έκτασης στον όμιλο. Σημειώνει ότι στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό για αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, με μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Αναδεικνύει τις διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, ασφαλείς, ποιοτικές και υψηλού επιπέδου κατασκευές λαϊκών κατοικιών, σχολείων και φτηνών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο νησί μας, μέτρα αντισεισμικής προστασίας, τονίζοντας: «Ο αγώνας μας είναι άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη και τη χρήση της, για να σταματήσουν η εκμετάλλευση, η καταστροφή και οι πυρκαγιές».

«Εχουμε οδηγό τον αγώνα για μία άλλη κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που θα απαλλάξει το λαό από την εκμετάλλευση. Θα εξασφαλίσει την ευημερία στο λαό και ο τουρισμός, η αναψυχή θα είναι αγαθό για όλους. Καλούμε το λαό του νησιού σε επαγρύπνηση, ενάντια στην πώληση στα ορεινά της Ζακύνθου, να αντισταθούμε σε όσα σχεδιάζουν», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ