ΘΥΜΙΟΣ ΜΑΥΡΗΣ |
Τον σύντροφο ΘΥΜΙΟ ΜΑΥΡΗ αποχαιρετούν η ΚΟΒ Τουρκοβουνίων - Ανω Αμπελόκηπων και ο Τομέας Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στις 3.30 μ.μ., από το Νεκροταφείο του Ζωγράφου.
Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1921. Σε ηλικία 14 χρόνων οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και λίγο αργότερα γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1941 μπαίνει στο ΕΑΜ Νέων των Ανω Πετραλώνων, στη συνοικία που μεγάλωσε. Φτιάχνει και καθοδηγεί οργάνωση στα Κάτω Πετράλωνα. Στις 23 Φλεβάρη, με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, οργανώνεται σε αυτή και αναλαμβάνει τον τομέα του Μεταξουργείου. Στη συνέχεια χρεώνεται κομματική δουλειά στην Πάτρα και αργότερα στην Ελεύθερη Ελλάδα του νομού Αχαΐας.
Ο εμφύλιος πόλεμος τον βρίσκει στην Πάτρα και ύστερα από εντολή του Πολιτικού Γραφείου έρχεται στην Αθήνα. Δουλεύει κομματικά καθοδηγώντας υφαντουργούς μέχρι τη σύλληψή του το Μάρτη του 1947. Ακολουθεί απομόνωση στην Ασφάλεια με φριχτά βασανιστήρια. Δεν υπογράφει δήλωση και ύστερα από 22 μέρες απομόνωσης οδηγείται στις φυλακές του Πειραιά και από εκεί το 1948 στη Μακρόνησο. Είναι από εκείνους που δεν λύγισαν στο κολαστήριο της Γλαροφωλιάς. Πέρασε στρατοδικείο με την κατηγορία ότι στρατολογούσε αντάρτες και τους έστελνε στην Πελοπόννησο. Γλίτωσε τη θανατική καταδίκη γιατί αποδείχτηκε πως την περίοδο για την οποία τον κατηγορούσαν βρισκόταν στη Θράκη.
Μετά την αποφυλάκισή του συνδέεται με το Κόμμα και δουλεύει παράνομα. Στην περίοδο της δικτατορίας βγαίνει στην παρανομία και συλλαμβάνεται στο τέλος του 1967 από το Α.Τ. Πειραιά. Στην Ασφάλεια Πειραιά τον χτύπησαν πολύ με επακόλουθο επιπτώσεις στην υγεία του. Στη συνέχεια στέλνεται εξορία στη Γυάρο, στον Ωρωπό και τη Λέρο.
Μετά τη μεταπολίτευση δουλεύει στις Κομματικές Οργανώσεις Αμπελοκήπων και Ανω Αμπελοκήπων. Ιδρυσε και για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων.
Η κομματικότητα, η υπευθυνότητα, η αγάπη στους νέους συντρόφους, η επιμονή του να φέρνει σε πέρας πάντα με ενθουσιασμό ό,τι αναλάμβανε, χαρακτήριζαν τον σ. Θύμιο σε όλη του τη ζωή.