Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ο Μοράλες υποψήφιος για τη Γερουσία

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, που διαμένει στην Αργεντινή με πολιτικό άσυλο, θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για τη Γερουσία από την επαρχία Κοτσαμπάμπα, όπως ανακοινώθηκε χτες από το κόμμα του, «Κίνημα για το Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών» (MAS - IPSP), αφού δεν μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, που πραγματοποιούνται μαζί με τις βουλευτικές στις 3 Μάη. Θυμίζουμε ότι αυτή η ημερομηνία συμφωνήθηκε από το MAS και την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Γιανίνε Ανιες, η οποία ανέτρεψε τον Μοράλες, που αρχικά διέφυγε στο Μεξικό, στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης» και ενώ είχαν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις κατά των πραξικοπηματιών 34 άνθρωποι από πυρά του στρατού και της αστυνομίας. Ολες οι υποψηφιότητες, και του Μοράλες, θα εξεταστούν από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, η οποία μέχρι τις 21 Φλεβάρη θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

Οι υποψηφιότητες για την Προεδρία είναι συνολικά 8. Για το ΜΑS υποψήφιος είναι o Λουίς Αρτσε Κατακόρα, πρώην υπουργός Οικονομίας, οικονομολόγος, με σπουδές στην Αγγλία, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού της Βολιβίας. Από την αντιδραστική αντιπολίτευση κατεβαίνουν διάφορα σχήματα, όπως η συμμαχία «Μαζί» με την Γ. Ανιες, η «Κοινότητα Πολιτών» με τον Κάρλος Μέσα, το «Μέτωπο για τη νίκη» με τον χριστιανοδημοκράτη, κορεατικής καταγωγής, Τσι Χιουν Τσουνγκ, η συμμαχία «Πιστεύουμε» του Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, η συμμαχία «Ελεύθεροι 21» με τον Χόρχε Κιρόγκα και οι υποψήφιοι του «Εθνικιστικού Επαναστατικού Κινήματος», Φ. Μαμάνι, και της «Εθνικιστικής Δημοκρατικής Δράσης», Ισμαέλ Σαΐμπ.

Ο δεύτερος γύρος, που θεωρείται και ο πιο πιθανός, θα γίνει στις 14 Ιούνη.

Πάντως, η δήθεν μεταβατική κυβέρνηση της Ανιες έχει προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις για να μετατοπίσει τη χώρα προς τον άξονα των ΗΠΑ σε σχέση με τις επιλογές της διαχείρισης Μοράλες και τα συμβόλαια με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν κ.ά. Εντάχθηκε σε όλες τις συμμαχίες αντιδραστικών κυβερνήσεων της περιοχής, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα και αναγνώρισε τον αρχιπραξικοπηματία της Βενεζουέλας, αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνή εκλογική αποστολή ζητάει ο Μοράλες(2020-03-05 00:00:00.0)
Η πραξικοπηματίας πρόεδρος θέτει υποψηφιότητα(2020-01-29 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του MAS(2020-01-21 00:00:00.0)
Ενταλμα σύλληψης κατά του Εβο Μοράλες(2019-12-19 00:00:00.0)
H πραξικοπηματική κυβέρνηση όρισε πρέσβη στις ΗΠΑ(2019-11-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις(2019-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ