Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Οι εξελίξεις στην περιοχή και η θητεία των νέων στρατευμένων

Από παλιότερη κινητοποίηση

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση
Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι κατατάσσονται στον Ελληνικό Στρατό, για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Η θητεία, παρά τον μειωμένο χρόνο σε σχέση με παλιότερα, συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στους νέους που εργάζονται και ζουν με την ανασφάλεια της μη επαναπρόσληψης, στους νέους που φοιτούν και διακόπτουν τις σπουδές τους.

Είναι γεγονός ότι όλη η οικογένεια και το περιβάλλον των στρατεύσιμων νέων προσπαθούν να συμβάλουν οικονομικά, ώστε να καταφέρει ο νέος να ολοκληρώσει τη θητεία του με αξιοπρεπείς όρους. Το κόστος της θητείας είναι πραγματικά δυσθεώρητο, αναγκάζοντας πολλές φορές τους ίδιους τους φαντάρους να εργάζονται μεροκάματα κατά τις άδειές τους.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες. Διάφορες εξαγγελίες για θητεία με κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία, διπλώματα κ.τ.λ. αφενός χρυσώνουν το χάπι στους νέους που υποφέρουν απ' την αντιλαϊκή πολιτική, αφετέρου είναι προσπάθεια να τον δέσουν «για τα καλά» στο κυνήγι της κατάρτισης και της απόκτησης δεξιοτήτων ακόμη και στο στρατό.

Ενας φαντάρος πριν την κατάταξή του, μόνο, αναγκάζεται να αγοράσει είδη ιματισμού και υγιεινής, είτε επειδή ο στρατός δεν τα παρέχει, είτε γιατί αυτά που παρέχει δεν αρκούν. Το κόστος των μετακινήσεων των φαντάρων στις εξόδους και τις άδειες είναι μεγάλο, αφού ο στρατός χορηγεί μόνο μία κατάσταση επιβίβασης. Δηλαδή, μόνο ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής, και αυτό με το πιο οικονομικό - άρα και αργό - μέσο. Οι εκπτώσεις που έχει εξασφαλίσει ο στρατός με λεωφορεία, πλοία και τρένα δεν ισχύουν για όλες τις περιοχές και είναι αναντίστοιχες των αναγκών των φαντάρων.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες, σε ορισμένες περιπτώσεις τραγικές. Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, αμφίβολη σεισμική θωράκιση, χωρίς κατάλληλη θέρμανση το χειμώνα - δεν συζητάμε για κλιματισμό το καλοκαίρι, μη λειτουργικές. Χώροι εστίασης που δεν ανταποκρίνονται πάντα στις ανάγκες ποιότητας και ποσότητας. Πλυντήρια, ΚΨΜ, κουρείο, βιβλιοθήκες, γυμναστήριο, internet που λειτουργούν κατά περίπτωση με κριτήρια κέρδους.

Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε αναλώσιμο καλείται να το πληρώσει ο φαντάρος. Απ' τα γάντια μιας χρήσης και τα είδη καθαρισμού μέχρι τον ατομικό εξοπλισμό εκστρατείας.

Δεν είναι, όμως, μόνο το κόστος της θητείας το πρόβλημα των φαντάρων. Στο στρατό επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου καθυπόταξη της προσωπικότητας και του τρόπου σκέψης του νέου. Σκοπός, βεβαίως, είναι η προετοιμασία του αυριανού εργαζόμενου χωρίς δικαιώματα, μηδενική διεκδίκηση και υποταγή στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η καλλιέργεια της υποταγής άνευ όρων και αντιλογίας συνοδεύεται συχνά με το καψώνι. Με τον τρόπο αυτό, ορισμένα στελέχη προσπαθούν να κάμψουν την αντίρρηση των φαντάρων στο να εκτελέσουν διαταγές που ξεφεύγουν απ' την άσκηση των καθηκόντων τους και της υπηρεσίας.

Ο ΝΑΤΟικός και ευρωενωσιακός δρόμος δεν είναι μονόδρομος

Η αστική τάξη με τα κόμματά της, όμως, δεν θέλει τον φαντάρο μόνο, τσακισμένο ψυχολογικά, ιδεολογικά. Προσπαθεί και θέλει να τον κερδίσει στη βάση αντιδραστικών θεωριών υπέρ των μονοπωλίων και των επιδιώξεων του ιμπεριαλισμού. Παρεμβαίνει για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, θέλει να πείσει τον νέο σήμερα ότι αξίζει να χύσει το αίμα του για να κερδίζουν οι ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Οτι όλοι είμαστε ένα, δεν χωρίζει τίποτα τον άνεργο και τον μεροκαματιάρη απ' τον καπιταλιστή, τον βιομήχανο και τον εφοπλιστή. Πρέπει «να είμαστε ενωμένοι, ομόψυχοι». Ενίοτε, από μικρή μερίδα αντιδραστικών στελεχών αυτό συνοδεύεται με ακροδεξιές, φασιστικές τοποθετήσεις, συνθήματα κ.ά.

Θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πείσουν τους φαντάρους και τη νεολαία σήμερα, ότι ο ΝΑΤΟικός και ευρωενωσιακός δρόμος είναι ο μοναδικός. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είναι ένα γερό χαστούκι στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Η «ασφάλεια» του ΝΑΤΟ δοκιμάζει τις αντοχές της. Ο εφησυχασμός που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν αλλά και η Νέα Δημοκρατία τώρα καταρρέει απ' τα τύμπανα του πολέμου απ' τη Λιβύη μέχρι το Ιράν, απ' τα γεωτρύπανα και τις συμφωνίες δυο μέτρα έξω απ' τις ελληνικές παραλίες. Η αστική τάξη της Τουρκίας έχει κλιμακώσει την επιθετικότητά της, η οποία εκφράζεται σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ, απ' τη μία, καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό και, απ' την άλλη, ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Οι συζητήσεις, που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί, για συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις στη Λιβύη, η μετακίνηση συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία και η αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο ανεβάζουν στο «κόκκινο» το συναγερμό που πρέπει να σημάνει ο ελληνικός λαός. Οι δύο αυτές τελευταίες εξελίξεις προστίθενται στις ήδη διενεργούμενες επιθετικές ενέργειες από πλευράς της ελληνικής αστικής τάξης, που δεν θέλει να μείνει εκτός παιχνιδιού. Η εναέρια αστυνόμευση της Βόρειας Μακεδονίας, η συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ, η συμφωνία για τον αγωγό «East Med» αλλά και η κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις που ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τους λαούς της περιοχής.

Οι φαντάροι, οι ναύτες και οι σμηνίτες διαχρονικά εκφράζουν την αντίθεσή τους σε παρόμοια ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τώρα. Εχουν κάθε δικαίωμα διαμαρτυρίας με αναφορές και συζητήσεις.

Μαζικά, σε κάθε μονάδα πρέπει να ακουστεί η δυνατή φωνή των φαντάρων για:

  • Καμιά αποστολή στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη.
  • Επιστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων από τις αποστολές εξωτερικού.
  • ΟΧΙ στην εναέρια αστυνόμευση της Βόρειας Μακεδονίας από την Πολεμική Αεροπορία.
  • ΟΧΙ στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία, έξω οι βάσεις, όχι πυρηνικά στον Αραξο.

Η καινούργια και πολύ δύσκολη κατάσταση στη ζωή των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους δεν πρέπει να συνοδεύεται από παγωμάρα, «ψάρωμα» και υποταγή. Οι στρατευμένοι έχουν δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικούν. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους. Η καθοριστική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχει φέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα για τους στρατευμένους.

Το δισέλιδο για τους ένστολους συνεχίζει να παίρνει δεκάδες επιστολές φαντάρων που δημοσιεύει. Θα συνεχίσει να αρθρογραφεί υπέρ των δικαιωμάτων, ελευθεριών και της δράσης των νέων που καλούνται σήμερα, κάτω από σύνθετες συνθήκες, να υπηρετήσουν τη θητεία τους.

Ευχόμαστε στη νέα ΕΣΣΟ που μόλις παρουσιάστηκε ψηλά το κεφάλι.


Ορέστης ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Μέλος της Επιτροπής της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ