Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Χτίζουν θαλάσσιο τείχος για την «αποτροπή» προσφύγων και μεταναστών

Θα έχει μήκος 2.700 μ. και προστίθεται στα μέτρα έντασης της καταστολής

Με την ανάπτυξη πλωτών φραγμάτων κατά μήκος των θαλάσσιων δρόμων που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και μετανάστες για να φτάσουν στα νησιά, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ένα ακόμα μέτρο καταστολής σε βάρος των κατατρεγμένων, κατ' εφαρμογή του «πνεύματος» και του «γράμματος» της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ.

Μετά τη δημιουργία ειδικού σώματος, με την αξιοποίηση και στρατιωτικού προσωπικού, για την «εποπτεία» των συνόρων και της ηπειρωτικής χώρας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προγραμματίζει τώρα την άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση πλωτού προστατευτικού συστήματος μήκους 2.700 μέτρων, «για την εκτέλεση της αποστολής των μονάδων αποτροπής στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Στην προκήρυξη των 126 σελίδων του διαγωνισμού, το υπουργείο σημειώνει ότι η προμήθεια του πλωτού προστατευτικού συστήματος μη στρατιωτικών προδιαγραφών «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής - προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών (...) Θα συνδράμει την εκτέλεση της αποστολής των μονάδων Στρατού Ξηράς (...)».

Κατά την προκήρυξη, η ανάδοχος εταιρεία που θα επιλεγεί υποχρεούται να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη συντήρησης - επισκευών 4 χρόνων, ενώ έχει υποχρεώσεις για «τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της στρατιωτικής υπηρεσίας (ΣΥ) για τη χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής».

Το σύστημα (δίχτυ - φράγμα) πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά (1,10 μ.) με ύψος εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον πενήντα εκατοστά (0,50 μ.) και βύθισμα τουλάχιστον εξήντα εκατοστά (0,60 μ.).

Σοβαρός τραυματισμός στη Μόρια

Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ήρθαν και χτες στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο. 15χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος σε διάφορα σημεία του σώματός του προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ο νεαρός ενεπλάκη σε καβγά στο κολαστήριο της Μόριας, έχει δεχτεί εννιά μαχαιριές στο σώμα του και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ