Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» προς τη βόρεια Γερμανία θα ολοκληρωθεί μόνο από τη ρωσική «Gazprom», μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού. Ο αγωγός έχει κατασκευαστεί κατά 94% και «θα ολοκληρωθεί από τη ρωσική πλευρά», ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Δύο Αλγερινοί πιλότοι σκοτώθηκαν όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος που οδηγούσαν συνετρίβη στην επαρχία Ουμ Ελ Μπουάκι, 500 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου. Διενεργείται έρευνα για την αιτία του δυστυχήματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε, με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αρνηθεί την έκδοση άδειας μόνιμης παραμονής ή την αμερικανική υπηκοότητα σε μετανάστες που παίρνουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας (π.χ. επίδομα στέγης, κουπόνια τροφίμων, επιδότηση ασφάλισης υγείας) ή θεωρείται πως μπορεί να εξαρτώνται από αυτά.

ΣΑΝΑΑ.-- Οι αντικαθεστωτικοί Σιίτες Χούτι της Υεμένης ελέγχουν πλέον και τον στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά με την ανατολική επαρχία Μαρίμπ και τη βόρεια επαρχία Τζουφ, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις του στρατού που υπακούει στις εντολές του Προέδρου Χάντι. Την Παρασκευή η κυβέρνηση Χάντι παραδέχθηκε ότι οι Χούτι προελαύνουν, αλλά ισχυρίστηκε πως επέλεξε «τακτική υποχώρηση» των στρατευμάτων της από κάποιες θέσεις, ανατολικά της Σαναά.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι αποδέχτηκε χτες την παραίτηση του πρωθυπουργού σεΐχη Αμπντάλα μπιν Νάσερ αλ Θάνι και διόρισε στη θέση του ένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας, τον σεΐχη Αμπντάλα μπιν Χαλίφα μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Θάνι.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- «Ευκαιρία για την ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί η κροατική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (το α' εξάμηνο του 2020), δήλωσε χτες ο Ευρωενωσιακός επίτροπος Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε, στις Βρυξέλλες, με τους προέδρους των Κοινοβουλίων των δύο οντοτήτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ