Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αυξάνονται τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού

Στους 26 οι νεκροί μέχρι την Παρασκευή

ΠΕΚΙΝΟ.--

Περίπου 40 εκατ. Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους στο πλαίσιο των μέτρων για τη μη εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ο οποίος μέχρι την Παρασκευή έχει προσβάλει 849 ανθρώπους, με 26 να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η μητρόπολη Βουχάν των 11 εκατ. κατοίκων, η οποία θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας, ήδη δέκα πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους έχουν αποκλειστεί για να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση του ιού, με αναστολή των πτήσεων, των ακτοπλοϊκών και σιδηροδρομικών δρομολογίων, ακόμη και της κυκλοφορίας μετρό και λεωφορείων. Οι αρχές θεωρούν ότι ο νέος αυτός ιός μεταδόθηκε από την υπαίθρια αγορά της πόλης, από κάποιο άγριο ζώο που πουλήθηκε εκεί και έπειτα έχει μεταλλαχτεί. Επίσης ανακοίνωσαν ότι στη Βουχάν κατασκευάζεται μια ειδική κλινική με 1.000 κρεβάτια για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί.

Οι αρχές του Πεκίνου αύξησαν την Παρασκευή το επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς εκεί διαπιστώθηκαν 29 κρούσματα, το ένα σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Η πόλη έχει ήδη κλείσει τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα και ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής Πρωτοχρονιάς (25 Γενάρη). Από το Σάββατο κλειστά θα είναι τμήματα του Σινικού Τείχους, οι τάφοι των Μινγκ, το «Δάσος με τις Παγόδες», το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Ακόμα, οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κορονοϊού να παραμένουν στα σπίτια τους για 14 μέρες. Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν επίσης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ, και εξετάζονται περιπτώσεις σε Αυστραλία και Φιλιππίνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά «είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα». Πάντως η κατάσταση λαμβάνεται πολύ σοβαρά και η επιδημία παρακολουθείται «κάθε λεπτό, κάθε μέρα». Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τάρικ Γιασάρεβιτς, δήλωσε ότι τα κρούσματα είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται στην Κίνα, ενώ «είναι ακόμα πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πόσο σοβαρός είναι ο ιός».

Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, άσκηση ετοιμότητας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος του κορονοϊού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ