Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πολλαπλά οφέλη από την ενασχόληση με το σκάκι

Ωρα για σκάκι, σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Ωρα για σκάκι, σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Εδώ και πολλά χρόνια έχουν μελετηθεί και συνεχίζουν να μελετούνται τα οφέλη που αποκομίζει όποιος ασχολείται συστηματικά με το σκάκι, ένα άθλημα που και στη λαϊκή συνείδηση έχει καταγραφεί ότι «ακονίζει το μυαλό».

Εχει αποδειχτεί, για παράδειγμα, ότι το σκάκι εξασκεί και τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Μιας και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τη δημιουργικότητα, δεν είναι έκπληξη ότι παίζοντας σκάκι αυξάνεται σημαντικά η πρωτότυπη και εφευρετική σκέψη.

Μια μελέτη χώρισε μαθητές τεσσάρων ετών σε διάφορα γκρουπ: Σε κάποια διδάσκονταν και έπαιζαν σκάκι, σε άλλα χρησιμοποιούσαν υπολογιστές, σε κάποια άλλα ασχολούνταν με διάφορες δραστηριότητες.

Μετά από 32 βδομάδες, με διάφορα τεστ, μετρήθηκαν οι επιδόσεις τους στη δημιουργικότητα, στην εφευρετικότητα και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και αποδείχτηκε ότι τα παιδιά του γκρουπ που ασχολούνταν με το σκάκι είχαν υψηλότερες επιδόσεις, ιδιαίτερα στην εφευρετικότητα.

Στα οφέλη του σκακιού συγκαταλέγεται και η βελτίωση της μνήμης, αλλά και της ικανότητας επίλυσης πιο σύνθετων προβλημάτων.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μια παρτίδα σκακιού είναι σαν ένα μεγάλο παζλ, που ο κάθε παίκτης προσπαθεί να το λύσει πιο γρήγορα από τον αντίπαλό του, έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και το στοιχείο του αβέβαιου, αφού κάθε κίνηση και από τις δυο πλευρές αλλάζει τις παραμέτρους του «προβλήματος».

Θετική επίδραση ασκεί επίσης το σκάκι στη βελτίωση της ικανότητας για μελέτη και της συγκέντρωσης.

Από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι η ενασχόληση με το σκάκι από μικρή ηλικία βοηθά ακόμα στην πρόωρη ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού, ενισχύοντας προοδευτικά τον αυτοέλεγχο, την κριτική σκέψη και την ικανότητα πρόβλεψης.

Για τις μεγαλύτερες ηλικίες, τέλος, καθόλου αμελητέα δεν είναι η συμβολή του στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ. Σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι σκακιστές έχουν αρκετά μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ μετά τα 75 έτη.

Απ' όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, από την ενασχόληση με το σκάκι μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει! Και όσοι ακόμα δεν το έχουν δοκιμάσει, ποτέ δεν είναι αργά για μια παρτίδα, αφού το σκάκι αποδεδειγμένα δεν γνωρίζει ηλικίες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ