Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Κινητοποίηση στις 22 Γενάρη για το Προσφυγικό

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων της Λέσβου (μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και του Επιμελητηρίου Λέσβου) πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που οργάνωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου το απόγευμα της Δευτέρας για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε κινητοποίηση για την Τετάρτη 22 Γενάρη, της οποίας η μορφή θα οριστεί τις επόμενες μέρες.

Το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη και συνυπογράφουν το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα σωματεία του, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου και τα σωματεία της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της δύναμής της καθώς και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης έχει ως εξής:

Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και Εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου είχε σταλεί ψήφισμα των λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής, το οποίο και ανακοινώθηκε στους παρευρισκόμενους.

Σε αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Οι λεσβιακοί Σύλλογοι της Αττικής που συνυπογράφουμε ζητάμε: Την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με στόχο το ταχύτερο κλείσιμο του "σύγχρονου Νταχάου" της Μόριας. Να μη γίνει καμία νέα δομή στο νησί. Ο έλεγχος χορήγησης ασύλου να γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε οι πρόσφυγες - μετανάστες να μετακινούνται στις χώρες που επιθυμούν. Οσοι παραμείνουν στη χώρα μας να μεταφερθούν σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης ή σε σπίτια και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες. Οι συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία δεν απέδωσαν. Να σταματήσουν οι πόλεμοι και να βοηθηθούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης για να εκλείψουν οι λόγοι προσφυγιάς και μετανάστευσης».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι: Σύλλογος των Απανταχού Αγριτών Λέσβου, Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου, Σύλλογος Βρισαγωτών, Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου, Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου «Ο Μπορός», Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης Αθηνών, Σύλλογος Παμφιλιωτών Αθήνας (Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Θερμή), Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι», Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Ομορων Δήμων «Νόστος 2006», Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ