Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά τη χορήγηση εξοπλισμού προστασίας για τους πυροσβέστες

Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Eurokinissi

Τη χορήγηση πλήρους εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ζητά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) με παρέμβασή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και σε αρμόδιους φορείς. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως καταγγέλλει η ΕΑΚΠ, είναι το γεγονός ότι οι 876 πυροσβέστες προμηθεύτηκαν στολές με δικά τους έξοδα ή ακόμα και δανείστηκαν από άλλους συναδέλφους και εκφράζει την ανησυχία της για το κατά πόσο οι στολές αυτές πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με την 24260 οικ. Φ. 300.2/17-04-2019 απόφαση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ΦΕΚ 623 Γ'/19-4-2019), 876 εποχικοί συνάδελφοί μας προσλήφθηκαν ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

Παρά την έλευση σχεδόν ενός έτους και αφού διανύθηκε ήδη μια αντιπυρική περίοδος με αρκετά συμβάντα, στους συναδέλφους αυτούς δεν έχει χορηγηθεί όχι μόνο δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας, αλλά κανενός είδους εξοπλισμός, καθώς επίσης και από τις προβλεπόμενες στολές έχει δοθεί μόνο μία. Μόνο σε ελάχιστους έχουν χορηγηθεί κράνη για επέμβαση σε αστικά συμβάντα.

Εκτιμούμε ότι πιθανότατα το πρόβλημα να σας είναι ήδη γνωστό, καθόσον πλήθος συναδέλφων μάς ενημέρωσαν ότι έχουν αιτηθεί όλα τα απαραίτητα με ΔΥ αναφορές, από την αρχή του καλοκαιριού το 2019. Ωστόσο, οι συνάδελφοί μας, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στα εργασιακά τους καθήκοντα, αναγκάστηκαν με δικά τους έξοδα είτε να προμηθευτούν στολές από το εμπόριο, είτε να χρησιμοποιούν δανεικές στολές άλλων συναδέλφων τους!

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και να πιστοποιήσει ότι αυτές οι στολές πληρούν όντως τις προδιαγραφές που απαιτούν οι συνθήκες εργασίας μας.

Η κατάσταση αυτή όσο διαρκεί περιορίζει σημαντικά την ικανότητα εργασίας των συναδέλφων. Τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο όχι μόνο η υγεία τους, αλλά και η ίδια τους η ζωή.

Αποτελεί μέγιστο ζήτημα για την αξιοπρέπεια όλων αυτών των συναδέλφων, να είναι σε συχνή αναζήτηση στολών με δική τους ευθύνη και πρωτοβουλία, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν με επάρκεια και ασφάλεια τα καθήκοντά τους, καθώς και το γεγονός ότι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας!!

Ομοίως, αποτελεί ειρωνεία και για το υπόλοιπο προσωπικό του ΠΣ, την ίδια στιγμή που υπάρχουν και είναι γνωστά αυτά τα προβλήματα σε πολιτική και φυσική ηγεσία, στους εργαζόμενους του ΠΣ και αντιληπτά πλέον και από ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, να διατηρείται ανοιχτή εδώ και 18 μήνες η ΕΔΕ σε βάρος του εκλεγμένου εκπρόσωπου των πυροσβεστών στη Στερεά Ελλάδα, αρχιπυροσβέστη Κέκη Κωνσταντίνου, επειδή ακριβώς φρόντισε να αναδειχθούν αντίστοιχα προβλήματα και ελλείψεις το καλοκαίρι του 2018!

Ως "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" με την από 14/10/2019 παρέμβασή μας προς εσάς με θέμα "Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και χορήγηση όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος", σας γνωστοποιούσαμε όχι μόνο τα προβλήματα της παραπάνω ομάδας συναδέλφων, αλλά όλων των πυροσβεστών που υπηρετούν στο ΠΣ (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικών) σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΑΠ.

Γνωρίζουμε ότι η προαναφερόμενη παρέμβασή μας προκάλεσε Ερώτηση από κομματικό φορέα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία δεν δόθηκε όμως η αναμενόμενη από τους πυροσβέστες πολυπόθητη απάντηση, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τη χορήγηση των απαραίτητων ΜΑΠ.

Κύριε υπουργέ,

-- Επειδή η ζωή και η υγεία των πυροσβεστών βρίσκεται σε κίνδυνο καθημερινά λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και της φύσης των συμβάντων στα οποία επιχειρούν, οι ελλείψεις σε ΜΑΠ μεγεθύνουν αυτόν τον κίνδυνο με απρόβλεπτες και δυσμενείς συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

-- Επειδή έχουν περάσει σχεδόν τρεις (3) μήνες από την προηγούμενη παρέμβασή μας, δίχως να έχει δοθεί λύση στα προβλήματα που σας παραθέσαμε. Επανερχόμαστε με την παρούσα και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε:

Να χορηγηθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα τα κατάλληλα ΜΑΠ σύμφωνα με τις πραγματικές ελλείψεις και με μία σχετική προτεραιότητα στους 876 Πενταετούς Υποχρέωσης συναδέλφους μας. Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το ΠΣ ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία του, χωρίς να στηρίζεται σε χορηγίες και δωρεές. Να ενταχθεί το επάγγελμά μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα. Να θεσπιστεί το σχετικό ΠΔ για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας για το επιχειρησιακό σκέλος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού στην Πυροσβεστική(2022-11-05 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα προστασίας της υγείας(2021-04-07 00:00:00.0)
Και πάλι αντιπυρική περίοδος χωρίς τα απαραίτητα μέσα(2021-03-25 00:00:00.0)
Επικίνδυνη και φέτος(2019-07-27 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία(2017-02-09 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα μεγάλα προβλήματα των πυροσβεστών(2016-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ