Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων

«

Το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους, στη Ζάκυνθο και πανελλαδικά, δεν είναι σημερινό και έχει συγκεκριμένες αιτίες που το προκαλούν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο οξυμένο πρόβλημα με τα απορρίμματα στο νησί.

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ζακύνθου αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα: «Αστικές κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές διαχρονικά έχουν ολόκληρη την ευθύνη για τη συντήρηση των δήθεν αδιεξόδων και είναι σταθερή επιδίωξή τους η εκχώρηση αυτού του τομέα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα "αδιέξοδα" κατά καιρούς σενάρια στόχο έχουν να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού σε μια στρατηγική ιδιωτικοποίησης του κλάδου και εκβιάζοντάς τον να φτάσει να λέει "αν είναι να φύγουν τα σκουπίδια, ας έρθει ο ιδιώτης και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω".

Η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, για την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η απαράδεκτη κατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό, η τραγική κατάσταση στο ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο, το οποίο είχε παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον Λίβα που έχει γεμίσει ασφυκτικά με δεματοποιημένα σκουπίδια, οι άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ολοι πια καταλαβαίνουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού και πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων. Κεφάλαιο - ΕΕ στήνουν μια μεγάλη βιομηχανία κερδών γύρω από τα σκουπίδια με την "πράσινη οικονομία", την ανακύκλωση, την "κυκλική οικονομία". Μια χρυσοφόρα δεξαμενή για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ποδοπατούν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, του χαρακτήρα της γης, των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων και έχει ως προϋπόθεση την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, που προωθείται σήμερα στο νησί ως "λύση", υπονομεύει καθοριστικά τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, τη δυνατότητα για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.(...)

Ως ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε με τα κριτήρια και τον τρόπο που ορίστηκε ο Λίβας ως "κατάλληλος" χώρος για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Προβάλλαμε το αίτημα ότι είναι η κυβέρνηση που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της προσωρινής και οριστικής χωροθέτησης, με επιστημονικά κριτήρια και το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό και δίνοντας τη λύση που θα ωφελεί συνολικά τους κατοίκους και το περιβάλλον του νησιού. Διαφωνήσαμε με την "ενδιάμεση" λύση στον Λίβα και προειδοποιήσαμε για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί και ήδη έχουμε οδηγηθεί.

Λέμε καθαρά ότι στη Ζάκυνθο και γενικότερα σε νησιά μικρού και μεσαίου μεγέθους, πολύ περισσότερο σε τουριστικά, το βάρος πρέπει να δίνεται αποκλειστικά: Στη μείωση της ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων. Στη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί - χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί). Την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού κομπόστ. Την ασφαλή τελική διάθεση (υγειονομική ταφή) του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων, που δεν υπόκειται σε επεξεργασία και όχι σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σαν και αυτή που σχεδιάζεται να γίνει στον Λίβα.

Τον άμεσο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση, από εθνικούς πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ, του δήμου για να προχωρήσει στην πράξη ένας τέτοιος σχεδιασμός, με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς ιδιώτες και επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. (...)

Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά: Κάθε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Οχι στις ΣΔΙΤ. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο.

Την οδηγία της ΕΕ και την πολιτική του "πληρώνω όσο πετάω", που οδηγεί στην απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Την ανταποδοτικότητα και το χαράτσι ταφής που έρχεται.

Παλεύουμε για: Να μειωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού. Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πλήρη αποκατάσταση του Σκοπού και του Λίβα τώρα, αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται, μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του υδροφόρου ορίζοντα, χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των περιοχών.

Προβάλλουμε την ανάγκη του ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, που αξιοποιεί όλα τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, κατέχει και σχεδιάζει τα υλικά και τα μηχανήματα, κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης - κατασκευής των έργων και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενας άλλος, πραγματικά λαϊκός στο χαρακτήρα του σχεδιασμός που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής και του τόπου μας και ανοίγει στέρεη διέξοδο για το αύριο με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ