Καθημερινά σε εφαρμογή η απάνθρωπη συμπεριφορά της κυβέρνησης
Mega Channel |
Το μεγαλείο της ...φιλοξενίας στη Ζάκυνθο |
Ετσι, η πολιτική επαναπροώθησης επιβεβαιώνεται με το παραπάνω, προς το παρόν στην Κύμη και τη Ζάκυνθο, ενώ στα Χανιά η ταλαιπωρία για τους 180 πρόσφυγες - που είχαν συλληφθεί έως αργά χθες το βράδυ - δε λέει να τελειώσει.
Χθες οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες του «Wael 4» - που επί ένα 10ήμερο είδαν κυριολεκτικά το χάρο με τα μάτια τους μέσα στα φουρτουνιασμένα κύματα - μεταφέρθηκαν απ' το δημαρχείο Πελεκάνου, στο χώρο του πρώην αεροσταθμού των Χανίων και περιμένουν να δουν τι θα απογίνει. Εξακολουθεί να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απέλασή τους. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των προσφύγων συνελήφθησαν κοντά στην περιοχή όπου προσάραξε το δουλεμπορικό, ενώ καμία πληροφορία δεν υπήρχε για τυχόν αγνοούμενο...
Το δρόμο για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και για την επαναπροώθηση όσων το επιθυμούν, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, παίρνουν σιγά σιγά οι 718 πρόσφυγες, που τον περασμένο μήνα βρέθηκαν στη Ζάκυνθο, όταν το δουλεμπορικό που τους μετέφερε προσάραξε κοντά στο νησί.
Ηδη, από χθες το βράδυ, 200 περίπου άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Ερυθρός Σταυρός, αναχώρησαν για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Συγκεκριμένα, 120 άτομα αναχώρησαν για το Κοκκινοπηλό Λάρισας και 80 άτομα για τη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Σήμερα αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Ζάκυνθο άλλα δώδεκα άτομα για τη Θεσσαλονίκη και έντεκα με προορισμό την Αθήνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νομαρχία, το αργότερο σε δέκα ημέρες θα έχουν αποχωρήσει όλοι οι πρόσφυγες από το νησί.
Να σημειώσουμε ότι προχθές το βράδυ 70 περίπου άτομα προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, μέσα στο ξενοδοχείο στο οποίο φιλοξενούνται προσωρινά, εξαιτίας της αδράνειας που επιδεικνύει η αστυνομία το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με την επαναπροώθησή τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Από την πλευρά της, η αστυνομία δήλωσε πως το αργότερο μέχρι το τέλος της βδομάδας όσοι επιθυμούν να επαναπατριστούν θα φύγουν.
Αλλους 30 - 35 μετανάστες από την Κύμη είχαν «έτοιμους», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», να απελάσουν χθες οι τοπικές αρχές. Είχε προηγηθεί, προχθές, η απέλαση 34 από τους 89 Κούρδους, Ιρακινούς και Αφγανούς λαθρομετανάστες, απέλαση που έγινε με κυβερνητική εντολή και με τη δικαιολογία ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα...
Τη νέα απέλαση απέτρεψαν προσωρινά η δραστηριοποίηση του εντολοδόχου δικηγόρου των μεταναστών Θ. Θεοδώρου, αλλά και η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ευάγγ. Μαλέσιο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι «θα εξετάσει το ζήτημα». Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Θ. Θεοδώρου, είχε κι αυτός τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος του είπε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σήμερα, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο των μεταναστών, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κύμης θα τους παραχωρήσει άδεια 15ήμερης παραμονής στη χώρα και οι εναπομείναντες 55 μετανάστες θα προωθηθούν στην Αθήνα. Πάντως, με βάση τα παραπάνω, αλλά και με την όλη μέχρι σήμερα διαδικασία, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: Με ποιανού εντολή το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης δεν προχώρησε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, όπως θα όφειλε, είκοσι ημέρες μετά την άφιξη των λαθρομεταναστών στην Κύμη;
Σήμερα, τον καταυλισμό τους θα επισκεφθεί κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Σάββατο θα γίνει επίσκεψη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και αντιπροσωπείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».
Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η επιτροπή Χαλκίδας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» απαιτεί να αντιμετωπιστούν, όσοι απέμειναν στην Κύμη, ως αιτούντες πολιτικό άσυλο, να επιτραπεί η επικοινωνία τους με δικηγόρους «χωρίς καμία στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων», να νομιμοποιηθούν με απλοποίηση των διαδικασιών και να πάρουν άδεια παραμονής, να καταργηθούν τα υψηλά παράβολα και να έχουν όλοι δικαίωμα στις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές. Υπενθυμίζει, τέλος, ότι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους «είναι συγκεκριμένες και απορρέουν απ' τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1951, την οποία έχει υπογράψει η χώρα μας».