Απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, η οποία προπαγανδίζει ότι με 23 θέσεις επικουρικών γιατρών στην Κρήτη... «θωρακίζονται τα νοσοκομεία του νησιού και ενισχύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας» (!), δίνουν με κοινή παρέμβασή τους εκλεγμένοι συνδικαλιστές από τον χώρο της Υγείας στην Κρήτη.
«Αποτελεί κοροϊδία να θεωρεί η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ "θωράκιση" των νοσοκομείων της Κρήτης την πρόσληψη 23 επικουρικών - συμβασιούχων γιατρών, όταν λείπουν εκατοντάδες γιατροί, δεκάδες συνταξιοδοτούνται και άλλοι τόσοι επικουρικοί απολύονται κάθε χρόνο από τα νοσοκομεία του νησιού. Οταν δεν έχει προχωρήσει η προκήρυξη 70 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ στην 7η ΥΠΕ, που είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2019. Οταν παραμένουν κενές τουλάχιστον 650 οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ, 221 θέσεις στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, πολύ μεγάλος αριθμός θέσεων στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Κρήτης, καθώς και 7.000 θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού πανελλαδικά. Οταν υποχρεώνονται γιατροί να μετακινούνται από τη μία δημόσια δομή Υγείας σε άλλη για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως έγινε πρόσφατα στο Ρέθυμνο και όπως γίνεται εδώ και χρόνια στο Λασίθι», απαντούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές Δημήτρης Βρύσαλης (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ), Βασίλης Κούδας (μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου), Ράνια Μπέτση (μέλος ΔΣ Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου), Γεώργιος Ανδρουλάκης (πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης), Bασίλης Δασκαλάκης (μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Ρεθύμνου), Γιάννης Βαγιακάκος (μέλος Διοικούσας Επιτροπής για την ίδρυση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος ΠΦΥ Κρήτης), Γιώργος Μανουσάκης (εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου), Δαμιανός Χαλκιαδάκης (μέλος της ΕΕ του Νομαρχιακού Τμήματος Λασιθίου της ΑΔΕΔΥ).
«Η πραγματική στόχευση της ΥΠΕ και του υπουργείου», τονίζουν, «είναι η σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της Υγείας και η επέκταση των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα στα νοσοκομεία. Η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δημόσιων νοσοκομείων, που καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού, από την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Στο μεταξύ, οι διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ, της 7ης ΥΠΕ και η κυβέρνηση οδήγησαν για άλλη μία φορά εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ να υπογράψουν νέες απαράδεκτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ 24 εργαζόμενοι απολύθηκαν.
Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, τονίζει: «Συνεχίζονται για άλλη μια φορά η εργασιακή ανασφάλεια και η ανακύκλωση του προσωπικού (...). Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ έστειλε το Σεπτέμβρη του 2019 στις διοικήσεις των νοσοκομείων απαράδεκτη εγκύκλιο που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης των νοσοκομείων, με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος. Χαμένοι, είτε με εργολάβους είτε με ατομικές συμβάσεις, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είναι μόνο οι εργαζόμενοι. Τις νέες συμβάσεις που υπέγραψαν θα μπορούσε να τις συντάξει και μία από τις πολλές εταιρείες που υπάρχουν, στις οποίες η ΝΔ κλείνει το μάτι».
Αναδεικνύοντας τους απαράδεκτους όρους των ατομικών συμβάσεων διάρκειας, σημειώνει μεταξύ άλλων τις αναφορές ότι αυτές είναι 1 έτους, «δίχως δικαίωμα του εργαζόμενου ή υποχρέωση του εργοδότη για ανανέωση ή παράταση», ότι «υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να προσφέρει την εργασία του προς τον εργοδότη έξι μέρες εβδομαδιαίως για έξι ώρες ημερησίως», σε «υπηρεσίες με συναφή χαρακτήρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη», ότι «ο εργοδότης έχει δικαίωμα να απασχολήσει τον εργαζόμενο για την παροχή της συγκεκριμένης συμφωνημένης εργασίας σε διάφορους τόπους» κ.ά.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων καταψήφισε το περιεχόμενο της σύμβασης, κατήγγειλε το υπουργείο και τις διοικήσεις που συνεχίζουν την ομηρία των εργαζομένων και απαίτησε μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.