Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας (πρώην ΒΦΛ), που για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας, εκφράζει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με τη γνώριμη και από το παρελθόν μέθοδο της ίδρυσης νέων εταιρειών η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει σε 135 εργαζόμενους σύμβαση δανεισμού διάρκειας ενός έτους και ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων που διασφάλισαν με πολύμηνους αγώνες.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν επίσης οι φορείς του νομού που συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας, μετά από πίεση των εργαζομένων. Με σχετικό ψήφισμα, ζητείται από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση «να επιβληθεί τόσο η νομιμότητα και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, όσο και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων του απασχολούμενου προσωπικού».

Οι εξελίξεις στην πρώην ΒΦΛ αφορούν όλη την εργατική τάξη της περιοχής

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην πρώην ΒΦΛ είναι υπόθεση όχι μόνο των 135 εργαζομένων, αλλά όλης της εργατικής τάξης της Καβάλας. Καλεί τα ενεργά σωματεία του νομού να σταθούν δίπλα στο σωματείο της ΒΦΛ, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορούν να κερδηθούν αγώνες, «όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι κόντρα στους εργοδότες και τα τσιράκια τους».

Μεταξύ άλλων, η Γραμματεία σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Η δίψα τους για περισσότερα κέρδη άφησε την πρώτη μέρα του χρόνου 135 εργαζόμενους της ΒΦΛ έξω από το εργοστάσιο επειδή δεν υπογράφουν την αλλαγή των όρων που εργάζονται. Δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στην εργασία τους, την ίδια ώρα που ο γνωστός "επιχειρηματίας της χρονιάς" Λαυρεντιάδης αλλάζει σαν τα πουκάμισα τις διάφορες "εταιρείες" που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο και μαζί τους τις συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας εμφανίζονται έκπληκτοι και ενοχλημένοι όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν και δεν σκύβουν το κεφάλι μπροστά τους!

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ότι και στην κρίση και στην ανάπτυξη ένας είναι ο στόχος της επιχείρησης, το φθήνεμα της εργατικής δύναμης. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες που ψήφισαν και διατήρησαν όλους τους μνημονιακούς νόμους. Είτε "δίκαιη" είτε "για όλους" την βαφτίζουν την ανάπτυξη, σίγουρα περνάει από το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων και με το νομοθετικό οπλοστάσιο που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, οι βιομήχανοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην περίπτωση της ΒΦΛ, η επίθεση στους εργαζόμενους συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Μετά και την εργολαβοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού, την κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης δουλειάς, το απαράδεκτο καθεστώς του δανεισμού εργαζομένων, σήμερα έρχονται με όχημα τη νέα εταιρεία να καταστρατηγήσουν το συμφωνητικό που υπέγραψαν οι πρώην απολυμένοι για να ξαναγυρίσουν στην εργασία τους.

Καλούμε πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους της ΒΦΛ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν, ανεξάρτητα από την εταιρεία που εργάζονται, να παλέψουν από κοινού για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων του εργοστασίου, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ύψος που μια βαριά χημική βιομηχανία απαιτεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ