Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ 1947 - 2019
Κι εσύ στης θάλασσας για πάντα την αγκάλη... *

Μια βδομάδα πέρασε απ' όταν ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από κοντά μας. Μετά από μια δίχρονη παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο, πέρασε σ' άλλους παραλλήλους παραμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή μαχητής, δημιουργικός, με το στίγμα του να χαράσσεται ανεξίτηλο στη μουσική, στην καρδιά και το νου, στα όνειρα και τους αγώνες.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μεγάλη θλίψη και συγκίνηση. «Μην αφήσετε καμιά στιγμή στη ζωή σας να πάει χαμένη. Ρουφήξτε κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας μέχρι τέλους. Συνεχώς να ονειρεύεστε», ήταν η τελευταία του αναφορά μέσα από το νοσοκομείο. Μαζί με εκείνο: «Να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι».

Ηταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης, που είχε να προσφέρει ακόμα πολλά. Ομως, το μήνυμα που στέλνουν τα τραγούδια του, η στάση ζωής του, στέκει σαν πυξίδα: «Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».

Στη μουσική του πορεία, ο Θάνος Μικρούτσικος ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Δεν εφησύχασε ποτέ. Εχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Συνεργάστηκε με πολλούς Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.


Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Εργα του έχουν παρουσιαστεί από πολλές μεγάλες ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου και τα έχουν διευθύνει σπουδαίοι μαέστροι.

Συνεργάστηκε επίσης με όλους σχεδόν τους σημαντικούς Ελληνες ερμηνευτές και μουσικούς και με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες.

Κρατάμε σφιχτά στην καρδιά μας τα τραγούδια του, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, με τα οποία γνωρίσαμε και αγαπήσαμε την ποίηση, με τα οποία αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε «κρατώντας ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο».

Τιμώντας την προσφορά του στην ανάπτυξη μιας πραγματικά πρωτοπόρας τέχνης, που έγινε κτήμα του λαού και των αγώνων του, ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» καταγράφει ορισμένες από τις πιο όμορφες στιγμές της συμπόρευσης του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη με το ΚΚΕ, δηλώσεις αγαπημένων ανθρώπων με τους οποίους συνεργάστηκε και ένα μικρό απάνθισμα από δικά του λόγια, για τους ποιητές που επηρέασαν και ενέπνευσαν το σπουδαίο έργο του...

*Από το τραγούδι «Της γοργόνας το φτερό», σε στίχους Α. Αλκαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ