Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ετοιμάζει νέο στρατηγικό όπλο

Δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη στη στάση των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων για την αποτροπή απειλών εναντίον της από τις ΗΠΑ και αλλού, τόνισε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και πρόσθεσε ότι στο «εγγύς μέλλον» η Πιονγιάνγκ θα παρουσιάσει ένα «νέο στρατηγικό όπλο». Την ίδια στιγμή, σπεύδοντας να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους συντονισμού και επικοινωνίας, ο Κιμ υπογράμμισε ότι η χώρα του θα καθορίσει τις επιλογές της ανάλογα και με τη στάση της Ουάσινγκτον, εξηγώντας ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να παραμένουμε μονομερώς προσηλωμένοι στη δέσμευση» της αναστολής των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών.

Την ίδια στιγμή, υψώνοντας τους τόνους, ο Κιμ υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ προβάλλουν απαιτήσεις αντίθετες στα θεμελιώδη συμφέροντα του κράτους μας και υιοθετούν συμπεριφορά κακοποιού», επικρίνοντας και τα «δεκάδες στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού» με τη Νότια Κορέα που ο Ντ. Τραμπ «μου είχε υποσχεθεί προσωπικά ότι θα σταματούσαν», αλλά αντί γι' αυτό η Ουάσιγκτον έστειλε στη Σεούλ στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ενίσχυσε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

«Δεν θα πουλήσουμε ποτέ την αξιοπρέπειά μας», υπογράμμισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, μιλώντας για «εκπληκτικές» ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «πληρώσουν το τίμημα για την οδύνη που υφίσταται ο λαός μας».

Από τη μεριά των ΗΠΑ, ο Τραμπ αντέδρασε λέγοντας ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «υπέγραψε ένα συμβόλαιο, υπέγραψε μια συμφωνία που μιλάει για αποπυρηνικοποίηση (...) Αυτό έγινε στη Σιγκαπούρη, και νομίζω ότι είναι άνθρωπος που κρατάει το λόγο του, οπότε θα μάθουμε». Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Κιμ «θα επιλέξει διαφορετική πορεία» και «θα λάβει τη σωστή απόφαση - θα διαλέξει την ειρήνη και την ευημερία αντί για τη σύγκρουση, τον πόλεμο». Κατέληξε λέγοντας ότι αν ο Κιμ «αθετήσει τις δεσμεύσεις προς τον Πρόεδρο Τραμπ, αυτό θα είναι βαθύτατα απογοητευτικό. Εμείς τηρήσαμε τις δικές μας δεσμεύσεις - συνεχίζουμε να ελπίζουμε πως θα τηρήσει τις δικές του».

Την «έντονη ανησυχία» του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και την ελπίδα ότι οι δοκιμές της Βόρειας Κορέας δεν θα ξαναρχίσουν, «όπως απαιτούν και συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Οπως μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο Γκουτέρες ισχυρίστηκε ότι «η διπλωματία είναι ο μοναδικός δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη (...) Η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων παραμένει βασικός πυλώνας της διεθνούς ασφάλειας και πρέπει να προασπιστεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε χωρίς υπογραφή συμφωνίας(2019-03-01 00:00:00.0)
Εν αναμονή νέας συνάντησης Κιμ - Τραμπ(2019-01-29 00:00:00.0)
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το παζάρι(2018-05-24 00:00:00.0)
Πιέσεις για νέες διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας(2017-08-01 00:00:00.0)
«Τον Ιούλη» οι συνομιλίες στο Πεκίνο «εάν»...(2005-06-18 00:00:00.0)
Προοπτική συνέχισης των συνομιλιών του Πεκίνου(2003-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ