Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Σε εξέλιξη η απεργία για μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση σε όλο τον όμιλο

Απεργιακή συγκέντρωση χτες στο διοικητικό μέγαρο του ομίλου στο Μαρούσι

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα για τέταρτη μέρα η απεργία των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ, με αίτημα αιχμής την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλο τον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Στο πλαίσιο της απεργίας, χτες πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο του ομίλου στο Μαρούσι.

Για τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, έχει αποφασιστεί να γίνουν νέα απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 27/12, στις 9 π.μ., στο κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 30/12 στις 10 π.μ.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ έδωσαν το «παρών», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, εκπρόσωποι σωματείων από τις τηλεπικοινωνίες και άλλους κλάδους: Από τα Σωματεία Εργαζομένων «Forthnet» και ΠΑΣΕ WIND, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Βλάχος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι εφόσον η κατάληξη του αγώνα τους είναι θετική θα δώσει ώθηση στην πάλη των εργαζομένων και των άλλων κλάδων που είναι αντιμέτωποι με την ίδια αντεργατική επίθεση.

Περιφρούρηση της απεργίας σε κατάστημα του ομίλου στο Ηράκλειο
Περιφρούρηση της απεργίας σε κατάστημα του ομίλου στο Ηράκλειο
Στη συνέχεια έγιναν ομιλίες από μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Ο Αλέκος Περράκης, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ, εκλεγμένος με την ΕΣΚ, επισήμανε ότι για να έχει επιτυχία ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων του ομίλου «πρέπει να δούμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι είναι απέναντί μας».

«Απέναντί μας», υπογράμμισε, «είναι καταρχήν η εργοδοσία που παρουσιάζει αδιάλλακτη στάση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα βγάλει ακόμα περισσότερα κέρδη το επόμενο διάστημα, χτυπώντας όλες τις εργασιακές σχέσεις (...) Δεν τους φθάνουν τα 1,3 δισ. μεικτά κέρδη, δεν τους φθάνουν τα 340 εκατομμύρια ευρώ που δώσανε στους μετόχους που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία και δεν πρόκειται να τους φθάνουν ποτέ. Επικαλούνται τον ανταγωνισμό, όπως κάνουν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου (...) αλλά έχουν ένα κοινό στόχο: Πώς θα χτυπάνε το σύνολο των εργαζομένων.

Απέναντί μας έχουμε όλες τις κυβερνήσεις που (...) έχουν δώσει ένα νομοθετικό οπλοστάσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως το μεγάλο μονοπώλιο του ΟΤΕ».

«Επειδή ο αγώνας που δίνουμε είναι πολυήμερος καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας αυτής της απεργίας στα χέρια τους, όπως ήδη έχουν κάνει», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει αυτόν τον αγώνα, να μην επιτρέψουμε να κάνει βήμα πίσω από τα αιτήματά μας. Γιατί τα αιτήματά μας είναι ζήτημα επιβίωσης».

«Το αίτημα μία ενιαία ΣΣΕ», τόνισε, «δεν πρέπει να υποσταλεί σε καμία περίπτωση, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε καμία απόλυση, καμία απόσχιση και μαζί με τα σωματεία όλου του κλάδου να ανοίξουμε τον αγώνα για την κλαδική ΣΣΕ».

Αναφορικά με τη συνέχεια, επισήμανε: «Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι τρεις πρώτες μέρες της απεργίας είναι επιτυχημένες, με τη συμμετοχή μεγάλου ποσοστού των εργαζομένων. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς όπου καθημερινά οι εργαζόμενοι θα αποφασίζουν τα επόμενα βήματα».

Κάλεσμα για πολύμορφες πρωτοβουλίες και απεργιακή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς

Χαιρετίζοντας το πετυχημένο ξεκίνημα της απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 21/12, η ΕΣΚ ΟΤΕ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Πολλοί συνάδελφοι σε όλη τη χώρα βρέθηκαν σε απεργιακές φρουρές στέλνοντας μήνυμα ότι ο αγώνας δεν αφορά κάποιους λίγους συνδικαλιστές, αλλά είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Το κύμα συμπαράστασης από τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου, αλλά και από σωματεία κάθε κλάδου, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, δείχνει τη σπουδαιότητα του αγώνα που δίνουμε (...) Οπως επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, η απεργία πρέπει να οργανωθεί μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Τώρα, πλέον, η απεργία πρέπει να οργανώνεται κάθε πρωί στις περιφρουρήσεις».

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει μια σειρά μέτρων, που όπως τονίζει «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να υλοποιηθούν». Συγκεκριμένα προτείνει: Περιφρούρηση της απεργίας με μαζικούς όρους σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο και κτίριο. Ενίσχυση και δημιουργία νέων απεργιακών επιτροπών. Με βάση και απόφαση της Ομοσπονδίας, κάθε εργαζόμενος που επιθυμεί να συμμετάσχει σε απεργιακή επιτροπή να ενημερώσει την Ομοσπονδία και την ΕΣΚ. Να ενημερωθεί η Ομοσπονδία για τις επιτροπές που έχουν ήδη συγκροτηθεί. Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοσία. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Μετά την πρώτη βδομάδα οργάνωση νέων Γενικών Συνελεύσεων. Ακόμα καλείται η ΟΜΕ ΟΤΕ να αποφασίσει τη σύγκληση του ΔΣ για τη συνέχιση του αγώνα με βάση και τις αποφάσεις των συνελεύσεων των εργαζομένων.

Κάλεσμα στην απεργία απευθύνει επίσης το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του που πραγματοποίησε την Παρασκευή 20/12. Το σωματείο καλεί σε νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 30/12 στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη).

Κύμα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς

Παράλληλα μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις προς τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, με ανακοινώσεις αλλά και με συμπαράσταση σε απεργιακές συγκεντρώσεις.

Τη στήριξή τους στον αγώνα εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «WIND», το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone» - «360 connect» και λοιπών θυγατρικών, το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας «Η Ενότητα», η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τα Συνδικάτα Kαθαριστριών Αθήνας - Καθαριστριών Πειραιά, η EΛME Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κ.ά.

Αθλιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας

Στο μεταξύ, άθλιες μεθοδεύσεις του ομίλου ΟΤΕ με στόχο να χτυπήσουν την απεργία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value».

Οπως αναφέρει, η διοίκηση του ΟΤΕ, «επικαλούμενη συμφωνία με την Ομοσπονδία, παρουσίασε λίστες με 300 άτομα για τα κτίρια Αθηνάς και Κεραμεικού ως προσωπικό ασφαλείας. Οπως αποδείχτηκε, οι 300 συνάδελφοι επιλέχθηκαν από τη διοίκηση για να λειτουργήσουν τα έργα κανονικά και όχι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, όπως προβλέπεται για το προσωπικό ασφαλείας.

Καλούμε τη διοίκηση να σταματήσει τον εμπαιγμό. Οι εργαζόμενοι στην "Cosmote - e-Value έχουμε σωματείο που μας εκπροσωπεί και αυτό είναι αρμόδιο να διαπραγματεύεται. Τους καλούμε να απαντήσουν άμεσα στο αίτημα του συνδικάτου μας για συνάντηση ώστε να οριστεί προσωπικό ασφαλείας για τις επόμενες μέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ