Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία για τον τραγικό θάνατο μεταναστών εργαζομένων

Σοβαρές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφία

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία συνδικάτων και εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία συνδικάτων και εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τον θάνατο τεσσάρων μεταναστών σε πτηνοτροφική μονάδα στα Καλύβια Αττικής, έκαναν χτες το απόγευμα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα».

Οι τέσσερις εργαζόμενοι πακιστανικής καταγωγής εντοπίστηκαν νεκροί το μεσημέρι της Παρασκευής σε κτίριο της μονάδας, όπου δούλευαν και διέμεναν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις εργαζόμενους και έναν ακόμα ομοεθνή τους τον οποίο φιλοξενούσαν. Στις εγκαταστάσεις της πρώην επιχείρησης «Βοκτάς», που χρησιμοποιεί πλέον η εταιρεία συμφερόντων «Ζούρα» για την παραγωγή πουλερικών, δεν υπήρχε ζωικός πληθυσμός, ενώ γίνονταν εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας για να τοποθετηθεί νέο κοπάδι πτηνών. Οι εργαζόμενοι που διέμεναν εντός της μονάδας ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αυτό είχε διακοπεί λόγω οφειλών. Στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των πτηνοτροφικών θαλάμων, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν σημειώθηκε διαρροή υγραερίου.

Στη συνάντηση που είχαν με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και στον κλάδο συνολικά. Υπενθύμισαν πως στο υπουργείο και τις υπηρεσίες του έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις, έχουν κατατεθεί επανειλημμένα υπομνήματα και αιτήματα για τα προβλήματα των εργαζομένων. Στηλίτευσαν το γεγονός ότι στην ατζέντα των υπουργών βρίσκονται τα μέτρα για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, στην Ασφάλιση, στα μέτρα για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους μετανάστες, κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία τούς εκμεταλλεύεται ως φθηνότερα εργατικά χέρια, βάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες να δουλεύουν ακόμα και για δέκα ευρώ μεροκάματο.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, στα Οινόφυτα και στο Κορωπί έγιναν οι τελετές αποχαιρετισμού, ενώ το επιχειρησιακό σωματείο είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι συνάδελφοί τους.

Πρωτοβουλίες για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και διαμονής

Μετά τη γνωστοποίηση του τραγικού θανάτου των εργαζομένων, άμεσες ήταν οι παρεμβάσεις του επιχειρησιακού Σωματείου, της Ομοσπονδίας του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, που με σειρά πρωτοβουλιών διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες συναδέλφους τους, στέγαση σε σπίτια και όχι σε τρώγλες μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό των τεσσάρων μεταναστών, παρέμβαση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλυβίων έκαναν μέλη της διοίκησης του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η δημοτική σύμβουλος Σαρωνικού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Τάνια Γαλανοπούλου, και μετανάστες, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού, εξακρίβωση των αιτιών του και απόδοση τυχόν ευθυνών.

Ακολούθησε, το απόγευμα της Κυριακής, συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής στο Κορωπί.

«Μέσα λοιπόν στην "κανονικότητα" της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του αφηγήματος της "ανάπτυξης για όλους" τέσσερις συνάδελφοί μας από το Πακιστάν βρεθήκαν νεκροί από αυτοσχέδιο μαγκάλι, που είχαν φτιάξει για να ζεσταίνονται σε πτηνοτροφική μονάδα συμφερόντων "Ζούρα" στα Καλύβια Αττικής», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και προσθέτει: «Αποδεικνύεται ότι τα κέρδη των αφεντικών είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών. Θησαυρίζουν με τις δικές μας πλάτες, των ντόπιων και αλλοδαπών εργατών. Δεν διστάζουν ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας να μας θυσιάσουν κυριολεκτικά στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου».

«Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνες εργοδοσίας και όλων των κυβερνήσεων, που όχι απλά στηρίζουν με κάθε τρόπο την παραπάνω εργασιακή ζούγκλα, αλλά και την ενισχύουν», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Υπενθυμίζει ότι τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί έχουν «ενημερωθεί κατ' επανάληψη για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στην πτηνοτροφία μέσα από δεκάδες συναντήσεις των συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας και στις υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ