Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα επίθεση ισραηλινών αεροσκαφών

Και διπλωματικά παζάρια στη Μόσχα

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα (πηγή: Συριακό πρακτορείο ειδήσεων - SANA)
Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα (πηγή: Συριακό πρακτορείο ειδήσεων - SANA)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι επιχειρήσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις σε κρίσιμα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία. Αργά προχτές το βράδυ, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως στρατιωτικά αεροσκάφη του Ισραήλ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση, βάλλοντας κατά συριακών και σύμμαχων δυνάμεων στα περίχωρα της Δαμασκού, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών αλλοδαπών, πιθανώς Ιρανών στρατιωτικών.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας αναχαίτισε τους ισραηλινούς πυραύλους, καταρρίπτοντας έναν από αυτούς στο προάστιο της Δαμασκού, Ακραμπα. Η νέα επίθεση προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση του Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί, στενού συμβούλου του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, που προέβλεψε πως το Ισραήλ «θα μετανιώσει για τα εγκλήματά του» γιατί «οι παράνομες ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή δεν μπορεί να μείνουν δίχως απάντηση». Προειδοποίησε επίσης πως η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» θα επιτεθεί στο Ισραήλ εάν το τελευταίο επιτεθεί στον Λίβανο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση σημειώνεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των συντονισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων ανάμεσα στους στρατούς Συρίας και Ρωσίας κατά τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών που έχουν τη βάση τους στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που στηρίζει και η Τουρκία. Μόνο μέσα στο τελευταίο 48ωρο, ο συριακός στρατός προχώρησε στην ανακατάληψη πάνω από 10 νοτιοανατολικών χωριών και πόλεων του Ιντλίμπ, προκαλώντας ασφυκτικές πιέσεις και σε τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή με πρόσχημα την «εκεχειρία». Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν χτες ότι συριακά στρατεύματα είχαν πλησιάσει με απειλητικές προθέσεις τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο στο νοτιοανατολικό Ιντλίμπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι σφοδρές συγκρούσεις προκαλούν καθημερινά δεκάδες θύματα και πολλές χιλιάδες εκτοπισμένων αμάχων, που αναζητούν καταφύγιο μεταβαίνοντας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ικανοποίηση για το βέτο Ρωσίας και Κίνας

Στη Μόσχα, πάντως, βρέθηκε χτες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο συνάντησης διμερών επιτροπών συνεργασίας. Ο Μοάλεμ εξήρε το βέτο που άσκησαν το βράδυ της Παρασκευής οι πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω σε σχέδιο απόφασης που προωθούσαν Γερμανία, Κουβέιτ, Βέλγιο και άλλες 13 χώρες προκειμένου να επιτραπεί η δημιουργία τριών σημείων ελέγχου του ΟΗΕ, με πρόσχημα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «δίχως τη γνώση και συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης» στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο Σύρος υπουργός κατηγόρησε τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που προωθούσαν το σχέδιο με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια ότι είχαν ως βασικό στόχο να παραβιάσουν εκ νέου τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Σε άλλο σημείο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα ανέλθουν στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις ρωσοσυριακές στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις. Δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, επισημαίνοντας πως η χώρα του δέχεται «τουρκική επίθεση στο βορρά και επιπλέον λεηλασία του πετρελαίου της από τις ΗΠΑ».

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του τόνισε ότι η Συρία βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης για την ανάκτηση της ισχύος της, εκτιμώντας ότι οι ρωσοσυριακές επιτροπές συνεργασίας υπόσχονται πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε χτεσινό ρεπορτάζ της συριακής αντιπολιτευόμενης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Enab Baladi», κατά το οποίο στελέχη της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας «Aramco» διέψευσαν πως μετέβησαν την περασμένη βδομάδα σε πετρελαιοπηγές της Ανατολικής Συρίας για να συμβάλουν στην «εκμετάλλευση» (δηλαδή στο πλιάτσικο) των συριακών πετρελαιοπηγών στο Ντέιρ Εζόρ, όπου δρουν αμερικανικά στρατεύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξαναζεσταίνουν σχέδιο για «ζώνη ασφαλείας» από τον τουρκικό στρατό(2019-01-16 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για προβοκάτσια και επίθεση(2018-08-29 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και απειλές από την Τουρκία...(2018-01-10 00:00:00.0)
Πιέσεις με φόντο εκεχειρία και μελλοντικές διαπραγματεύσεις...(2017-01-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Σύρου πρωθυπουργού στην Τεχεράνη(2013-01-17 00:00:00.0)
«Πυρά» Ερντογάν κατά Προέδρου Ασαντ(2011-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ