Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κανένα μέτρο για την κάλυψη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Σε απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στους μικρούς ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης που είδαν φέτος την ελαιοπαραγωγή τους να υποβαθμίζεται και συνολικά τον κόπο τους να καταστρέφεται από την έλλειψη χρηματοδότησης για τη δακοκτονία, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη, απαντώντας από τη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, είπε ότι πρόκειται για φαινόμενο το οποίο θα πρέπει «να γίνει αντικείμενο έρευνας από την επιστήμη»!

Ο βουλευτής ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που κατέθεσε και την Επίκαιρη Ερώτηση, σημείωσε ότι πρόκειται για ζημιά που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ με μια πρώτη εκτίμηση. Επισήμανε πως είναι τουλάχιστον πρόκληση ότι από την κυβέρνηση γίνεται επίκληση της «κλιματικής αλλαγής», όταν το 2019 η χρηματοδότηση για τη δακοκτονία ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ από 35 εκατ. που ήταν το 2010, δηλ. μείωση πάνω από το 40%.

Οπως σημείωσε, η μείωση της χρηματοδότησης σε εξευτελιστικά επίπεδα είχε ως αποτέλεσμα οι ψεκασμοί που έγιναν να είναι μόλις 3 αντί για 8 όπως θα έπρεπε. Ανέδειξε ότι ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, να λυθούν τέτοια προβλήματα, αυτό που την ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το πώς θα μπουκώσει με χρήμα και προνόμια τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και να επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια εξαφανίζοντας σταδιακά τους μικρούς καλλιεργητές και αγρότες.

Απαίτησε από τον υπουργό να πει συγκεκριμένα για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση καταγραφή και αποζημίωση της συνολικής ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο άλλωστε ο παραγωγός τον χρυσοπληρώνει, για να απαλλαγούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.) και να εξασφαλιστεί «ενιαία πανελλαδικά, οργανωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, με την πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Ο υπουργός απάντησε ότι θα περιμένει «να δει τι θα πει η επιστημονική γνώση για το ζήτημα», δεν είπε κουβέντα για αύξηση της χρηματοδότησης και απέρριψε όλες τις ευθύνες για τη δακοκτονία στις Περιφέρειες. Μάλιστα, προχωρώντας σε μια απροκάλυπτη πρόκληση ανέφερε πως η θέση του ΚΚΕ ότι το πρόβλημα οφείλεται στη δακοκτονία και όχι στα καιρικά φαινόμενα σημαίνει όχι αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, άρα «όχι πλήρη αποζημίωση»! «Οι αγρότες δεν πρέπει να περιμένουν ούτε από την υποκρισία της κυβέρνησης ούτε από τα τεχνάσματα και τα τερτίπια τους. Αγώνας εδώ και τώρα και θα σας δώσουν την απάντηση λίαν συντόμως οι αγρότες της Κρήτης», ήταν η απάντηση του Μ. Συντυχάκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ