Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Μπίζνες με κρατικές ενισχύσεις στις πλάτες του λαού

Οι μπίζνες τραπεζών και funds περνάνε από την ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών, όσο και από την επίθεση στα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων
Οι μπίζνες τραπεζών και funds περνάνε από την ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών, όσο και από την επίθεση στα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων
Σειρά από νέες νομοθετικές παρεμβάσεις και αναδιαρθρώσεις περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα γύρω από την υπόθεση «εξυγίανσης» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, έχοντας μόνιμο αντιλαϊκό «προαπαιτούμενο» τη συνεχή αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων με την ένταση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

Στόχος παραμένει η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 48,5 δισ. ευρώ, στα 26 δισ. μέχρι το τέλος του 2021, από περίπου 74,5 δισ. σήμερα, με φόντο βέβαια και το «μεταβατικό καθεστώς» της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Ο «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» αποτελεί την επόμενη «εμβληματική» παρέμβαση με άξονα την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά - «φυσικά πρόσωπα» καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ενδεχομένως σε πρώην λεγόμενες «ΔΕΚΟ» (π.χ ΔΕΗ) κ.ά.

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να προχωρήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, ενώ σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό εργαλείο στην πορεία κλιμάκωσης των κατασχέσεων, εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή οικογένεια. Παράλληλα, το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για την «αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών» θα συνδυαστεί με τις αναδιαρθρώσεις δανείων από την πλευρά των τραπεζών.

Σε αυτή την προοπτική, η κυβέρνηση, έχοντας υποβάλει σχετικό αίτημα στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση του σημερινού καθεστώτος «προστασίας» στην πρώτη κατοικία για 4 μήνες, μέχρι το τέλος Απρίλη του 2020.

  • Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την παροχή νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους, το οποίο ήδη έχει αποσταλεί προς έγκριση και για τυχόν παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων, το ύψος των κρατικών εγγυήσεων αναμένεται στα 12 δισ. ευρώ, ποσά που θα καταβάλλονται σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε «επενδυτές» προβληματικά δάνεια ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ.
  • Στα σκαριά βρίσκονται οι νέες διατάξεις αναφορικά με τον «εκσυχρονισμό» και τη «θεσμική θωράκιση» της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, με στόχο την προσέλκυση διεθνών «επενδυτών». Μεταξύ άλλων, προωθείται η αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τη δυνατότητα να προχωρά σε αντικαταστάσεις των διοικητικών συμβουλίων σε επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, σε αλλαγές του πλαισίου «εταιρικής διακυβέρνησης» κ.ά., προκειμένου βέβαια να τονωθεί το κλίμα «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» από την πλευρά των «επενδυτών».
«Τιτλοποιήσεις» με κρατική εγγύηση και χτύπημα των υπαλλήλων

Την ίδια ώρα, ο όμιλος της Αlpha Bank ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες την «πραγματοποίηση μίας από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ("κόκκινα" δάνεια) στην ευρωπαϊκή αγορά». Πρόκειται για τη μεταβίβαση σε νέα εταιρεία «πακέτου» με προβληματικά δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, για το οποίο θα υποβάλει αίτηση παροχής κρατικών εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το πρόγραμμα Εγγύησης Ελληνικών Τιτλοποιήσεων (...), που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα έχει καταλυτική δράση ως προς τις ενέργειες για την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών».

Σε αυτό το φόντο, η Αlpha Banκ «θα αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που ενισχύονται από τη μείωση της αβεβαιότητας, τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή προς την ανάπτυξη, την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων».

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας για την τριετία 2020 - 2022 περιλαμβάνουν:

-- Εταιρικό μετασχηματισμό, με απόσχιση κλάδου των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της, που εν συνεχεία θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία, που θα ελέγχεται κατά 100% από την Alpha Bank.

-- Νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ έως το 2022, με έμφαση στους τομείς υποδομών, Ενέργειας, ακινήτων, ξενοδοχειακών - τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας.

-- Μείωση του κόστους μέσα από μία «καθορισμένη δέσμη ενεργειών», μεταξύ άλλων με «τη στοχευμένη ανάθεση δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες». Στόχος της τράπεζας είναι να μειωθούν «οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες» κατά περισσότερο από 10% έως το 2022 και να διαμορφωθούν σε περίπου 960 εκατ., από 1,1 δισ. ευρώ το 2018.

Το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να εφαρμοστεί και από τους άλλους τραπεζικούς ομίλους, ενώ σε κάθε περίπτωση η «εξυγίανση» των ισολογισμών τους έχει «προαπαιτούμενο» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου και βέβαια το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως π.χ. δείχνουν οι προσπάθειες της εργοδοσίας της Τράπεζας Πειραιώς τις μέρες αυτές να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση στον όμιλο, με απαγορεύσεις στους συνδικαλιστές να έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους, ως «απάντηση» και στις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην απόσχιση του τμήματος «RBU» για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η «ανάκαμψη» στην αγορά ακινήτων

Στο ίδιο πλαίσιο, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι κλείνουν συμφωνίες μαζικών πωλήσεων ακινήτων σε διεθνή funds. Η πρεμιέρα δόθηκε τις προάλλες από τον όμιλο της Eurobank, ολοκληρώνοντας την πώληση «πακέτου» με περίπου 900 ακίνητα, ενώ σε ανάλογη ρότα αναμένεται να κινηθούν και οι άλλοι τραπεζικοί όμιλοι, έχοντας πλέον και ένα ακόμη στήριγμα στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της λαϊκής κατοικίας.

Την ίδια ώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προωθούνται και διατάξεις για την προσέλκυση επενδυτών στην αγορά των ακινήτων.

Συγκεκριμένα:

  • Καθιερώνεται «συμβολικός» φόρος (σχεδόν μηδενικός) για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η πρόκληση απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια, καθώς ο (υποτιθέμενος) φόρος διαμορφώνεται με βάση το ισχύον επιτόκιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα σε μηδενικά επίπεδα), με «προσαύξηση 1%», ποσοστό που θα καταβάλλουν οι «επενδυτές». Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της».
  • Φορολογικά επενδυτικά κίνητρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, όπως τριετής αναστολή του «φόρου υπεραξίας» στα παλαιά ακίνητα και του ΦΠΑ στα νέα, έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων.

Το ζητούμενο βέβαια είναι η μαζική μεταβίβαση των ακινήτων από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλους «επενδυτές». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» επισημαίνει το «πρόβλημα», καθώς (μέχρι σήμερα) οι ίδιες οι τράπεζες εξαγόρασαν το 76% των «επιτυχημένων δημοπρασιών». Γενικότερα, δείχνοντας στην κατεύθυνση νέων παρεμβάσεων, τονίζεται ότι τα αποτελέσματα των πλειστηριασμών συνεχίζουν «να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες», ενώ «οι ελληνικές αρχές έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για να αξιολογήσουν την έκταση του προβλήματος και τα άλλα πιθανά εμπόδια, ώστε να προσδιορίσει και να συστήσει τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης».


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ