Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση ντοκουμέντων για τον Νίκο Σκαλκώτα

«Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που λειτουργεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο έως 31 Γενάρη.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ετους Σκαλκώτα, που γιορτάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του συνθέτη. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία από φέτος έχει την ευθύνη φύλαξης αλλά και αξιοποίησης του σπάνιου αυτού αρχείου, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να ανακαλύψει για πρώτη φορά τα επί χρόνια κρυμμένα τεκμήρια που αφορούν τη ζωή και το έργο του συνθέτη.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να «βυθιστούν» στον ήχο και στη μουσική του Σκαλκώτα και να ανακαλύψουν τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του, μέσα από χειρόγραφες παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών έργων του σε όλο τον κόσμο, φωτογραφίες, προσωπικές επιστολές, δίσκους και άλλα πολλά ντοκουμέντα από το αρχείο του. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο και στους ερευνητές, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Ο Νίκος Σκαλκώτας (1904 - 1949) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Ελληνες συνθέτες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, με διεθνή εμβέλεια. Η ιδιομορφία του μουσικού ύφους του έγκειται στο ότι ασχολήθηκε παράλληλα με δύο εντελώς διαφορετικά ιδιώματα - την τονική και την ατονική μουσική - χωρίς να χάνει την επαφή με τη νεοκλασική τεχνοτροπία και την εθνική ταυτότητα.

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 16.30 - 19.30, Σάββατο 12.30 - 19.30.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ