Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δίνουν συνέχεια στις ελπιδοφόρες αγωνιστικές τους διεργασίες

Με σταθμό τον τριήμερο γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, συνεχίζονται οι αγωνιστικές διεργασίες που έχουν ξεδιπλωθεί από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς στους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα και οι μαζικές, ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι βάζουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους τις σύγχρονες ανάγκες τους, που έχουν συμπιεστεί τα τελευταία χρόνια κάτω από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτές τις αναδιαρθρώσεις συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, κλιμακώνοντας την επίθεσή της, με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την παραπέρα αναβάθμιση των πτυχίων των κολεγίων και, μόλις την περασμένη Πέμπτη, με την απόρριψη των μισών φοιτητών που έκαναν αίτηση για μετεγγραφή(!), ενώ στους αμέσως επόμενους μήνες έχει δηλώσει ότι θα φέρει συνολικότερο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος θα εντείνει την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και την επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών. «Η εφαρμοζόμενη πολιτική σε Παιδεία - εργασία αποτελεί αιτία πολέμου για τη νεολαία και τους εργαζόμενους», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μέσα στις σχολές θα ανανεώσουν την πολύμορφη δράση τους το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει το αντιλαϊκό της έργο, έχει δηλωμένο στόχο να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» μέσα στα ιδρύματα. Εκεί αποσκοπούσαν οι «εκκλήσεις» της από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να αναπτύσσονται οι αγωνιστικές διεργασίες στους συλλόγους, να αναλάβει δράση η τάχα «σιωπηλή» πλειοψηφία των φοιτητών, προκειμένου αυτές να σταματήσουν. Κι όταν φάνηκε ότι οι φοιτητές απαντούν μαζικοποιώντας τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις τους, επιστράτευσε και την καταστολή, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της κατάργησης του ασύλου και στέλνοντας την περασμένη Δευτέρα τα ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) να εξαπολύσουν μια εγκληματική επίθεση σε φοιτητές που αντέδρασαν στο αυθαίρετο κλείσιμο του ιδρύματος για μια βδομάδα που αποφάσισε η Σύγκλητος.

Η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση, με μαζικές εξορμήσεις, διαδηλώσεις, καταγγελία της καταπάτησης του ασύλου, συγκεντρώσεις στα δικαστήρια όπου οδηγήθηκαν φοιτητές που συνελήφθησαν κατά την επίθεση, αλλά και μαζικές διαδηλώσεις την περασμένη Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποφάσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων.

Η στάση τους έδωσε και δίνει απάντηση σε όσους θέλουν τους φοιτητές ανοργάνωτους, αμέτοχους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ή ακόμα και βουβούς υπερασπιστές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Εδωσε απάντηση όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να καπηλευτεί τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σαν ντεκόρ για να ξαναχτίσει το αριστερό του προφίλ, την ώρα που το σημερινό Πανεπιστήμιο ΑΕ έχει φαρδιά - πλατιά και τη δική του σφραγίδα.

Σ' αυτόν το δρόμο δηλώνουν ότι θα πορευτούν και το επόμενο διάστημα, με νέες Γενικές Συνελεύσεις, διεργασίες στα έτη, παρεμβάσεις στις διοικήσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες, νέα μαζικά αγωνιστικά ραντεβού στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ