Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στόχος η χειραγώγηση του αθλητισμού και των Ομοσπονδιών

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, στην Επιτροπή της Βουλής

Σε τρεις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά την τέταρτη και τελευταία συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το αθλητικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Παρασκευή.

Στην τοποθέτησή του ο Μ. Συντυχάκης στάθηκε στις πολλές και σφοδρές αντιδράσεις από ανθρώπους του αθλητισμού για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εστιάζοντας σε τρία σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου:

  • Στο άρθρο 8, που επιβάλλει χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς στις θητείες προέδρων και μελών των ΔΣ των Αθλητικών Ομοσπονδιών και το οποίο χαρακτήρισε ντε φάκτο προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τον αθλητισμό εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για ανανέωση προσώπων, καταργώντας το αυτοδιοίκητο και στοχοποιώντας αθλητές και παράγοντες για όλα τα δεινά του ελληνικού αθλητισμού. Η επιβολή της ανανέωσης «από τα πάνω» και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου δεν αποτελούν τεκμήριο ανανέωσης ούτε πάταξης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση για την εναρμόνιση της κάθε Ομοσπονδίας στον διεθνή της φορέα, όπως ορίζει και η ΔΟΕ, ούτε για την ανανέωση των προσώπων, μέσω όμως των κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν για αύξηση της συμμετοχής στον αθλητισμό.
  • Στο άρθρο 13, που αφορά ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μέσω της μετατροπής της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Οπως τόνισε, ανοίγει ο δρόμος ώστε τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΟΕ, οι εγκαταστάσεις της, συνολικά η κινητή και ακίνητη περιουσία της, αργά αλλά σταθερά να πέσουν στα «νύχια» των επίδοξων επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα, καθίσταται θολό το μέλλον των εργαζομένων στην ΕΟΕ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης και να παραμείνει η ΕΟΕ νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
  • Στο άρθρο 5, που αφορά τις αλλαγές στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο Μ. Συντυχάκης έκανε λόγο για σκανδαλώδη διάταξη, αφού το άρθρο επιτρέπει σε στελέχη της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΟΜΑΕ) να ασκούν καθήκοντα διαιτητή και κριτή στους αγώνες, έχοντας το ρόλο και του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου. Ζήτησε την απόσυρση και της συγκεκριμένης διάταξης, αφού δεν εξυπηρετεί το άθλημα αλλά τους διοικούντες, οδηγώντας στον απόλυτο έλεγχο των αγώνων από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ