Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ξεκίνησε νέα μεγάλη τουρκική άσκηση

ΜΑΡΜΑΡΙΔΑ.--

Ξεκίνησε το Σάββατο και θα διαρκέσει συνολικά 12 μέρες νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση που οργανώνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean 2019 Invitation Exercise), σε μία περίοδο που η Αγκυρα εντείνει το παζάρι με πολλά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που «ενδιαφέρονται» για την περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», στην άσκηση θα πάρουν μέρος συνολικά 47 πλοία και δύναμη 4.700 ατόμων, ενώ τα πλοία αναχώρησαν από τη Μαρμαρίδα, το τουρκικό λιμάνι που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο. Στην άσκηση συμμετέχουν, εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, και δυνάμεις από ΗΠΑ, Πακιστάν, Καναδά, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Ελλάδα.

Κι ενώ τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή πυκνώνουν, με διάφορες συμμετοχές, νέα ώθηση στις διεργασίες που δυναμώνουν με επίκεντρο το Κυπριακό αναμένεται να δώσει η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, στις 25 Νοέμβρη, στο Βερολίνο. Ενόψει της συνάντησης, αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας), ενώ το Σάββατο ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, την Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, που επιστρέφει στη Λευκωσία για νέες επαφές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, μιλώντας στο δίκτυο CBS υπενθύμισε ότι «το να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ» και ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει «τα μέγιστα» προκειμένου η Τουρκία «να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ