Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρώτοι οι σοσιαλδημοκράτες, δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Στην τρίτη θέση σκαρφάλωσε το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox», υπερδιπλασιάζοντας τις έδρες του

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δύσκολες αναμένονται για ακόμη μια φορά οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό νέας αστικής κυβέρνησης στην Ισπανία μετά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, καθώς μόνο μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος - που δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι τώρα στη χώρα - θα ήταν πλειοψηφική, χωρίς να συμπεριληφθούν τα «αυτονομιστικά» κόμματα. Οι εκλογές της Κυριακής ακολούθησαν τις αποτυχημένες κυβερνητικές συνομιλίες Σοσιαλιστών και «Ποδέμος» μετά τις εκλογές του Απρίλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η συμμετοχή άγγιξε το 70%, μειωμένη σε σχέση με τον Απρίλη (75,75%). Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) παραμένει στην πρώτη θέση, αν και ελαφρώς αποδυναμωμένο, με 28% και 120 έδρες (από 28,7% και 123 έδρες τον Απρίλη), και στη δεύτερη θέση, ενισχυμένο, βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα (PP), με 20,8% και 88 έδρες (από 16,7% και 66 έδρες). Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται για πρώτη φορά το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox», με 15,1% και 52 έδρες (από 10,3% και 24 έδρες). Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ουνίδας Ποδέμος» (συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) έπεσε στο 12,8% και στις 35 έδρες (από 14,3% και 42 έδρες). Το φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» (Ciudadanos) κατρακύλησε στο 6,8% και στις 10 έδρες (από 15,9% και 57 έδρες), αποτέλεσμα που προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου του, Αλμπερτ Ριβέρα. Το «Περισσότερο Πατρίδα» (διάσπαση των «Ποδέμος»), που δεν είχε λάβει μέρος στις προηγούμενες εκλογές, έλαβε 2,3% και 3 έδρες.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά τα τοπικά κόμματα έχουν ως εξής: Η «αυτονομιστική» σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ERC) πήρε 3,61% και 13 έδρες (από 3,9% και 15 έδρες), το «αυτονομιστικό» «Μαζί για την Καταλονία» (JxCAT) 2,19% και 8 έδρες (από 1,9% και 7 έδρες), το Εθνικό Κόμμα Βάσκων (PNV) 1,57% και 7 έδρες (από 1,5% και 6 έδρες), το CUP - PR 1% και 2 έδρες, το κόμμα από τα Κανάρια Νησιά (CCA - PNC - NC) 0,5% και 2 έδρες, το ΝΑ+ 0,41% και 2 έδρες, το BNG 0,5% και 1 έδρα, το PRC 0,28% και 1 έδρα και το «Τeruel Existe» 0,08% και 1 έδρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Ισπανίας, η μόνη πολιτική δύναμη που αναδεικνύει το ταξικό κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους ενάντια σε επίπλαστους διαχωρισμούς, μέσα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να κατεβάσει υποψήφιους στο 71% όλων των περιφερειών και έλαβε 13.828 ψήφους.

Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτούνται 176 έδρες από τις συνολικά 350 και τα κυβερνητικά παζάρια αναμένονται περίπλοκα, αναδεικνύοντας και τις ευρύτερες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2015, όταν είχε σημειωθεί άνοδος των «Ποδέμος» και των «Πολιτών». Στο αποτέλεσμα των εκλογών επέδρασαν και οι εξελίξεις στην Καταλονία, με την καταδίκη των «αυτονομιστών» πρώην ηγετών, που πυροδότησε νέες διαδηλώσεις υπέρ της «ανεξαρτησίας».

Ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμεύθηκε το βράδυ της Κυριακής «να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση και να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση». Αυτό θα σήμαινε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους «Ποδέμος» και το «Περισσότερο Πατρίδα», η οποία θα εξαρτάται κάθε φορά από τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό για να περνάει νομοσχέδια, και επίσης θα απαιτούνταν η αποχή ορισμένων μικρών κομμάτων ή και του PP για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Δε θα στοιχηματίσουμε σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση το στέλεχος του PSOE, Χοσέ Λουίς Αμπάλος.

Πάντως ούτε μια «κεντροδεξιά» συμμαχία (PP, «Vox», «Πολίτες») δεν θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Ο ηγέτης του PP, Πάμπλο Κασάδο, τόνισε ότι η Ισπανία «δεν μπορεί να περιμένει άλλο» να αποκτήσει κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει αν και πώς θα συμβάλει. Ο Κασάδο διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα κάνει «το καθήκον του», συμπληρώνοντας ότι αναμένει την επόμενη κίνηση των Σοσιαλιστών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ