Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Οργανώνουν την πάλη ενάντια στην «ευελιξία» που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» πρόεδροι και μέλη διοικήσεων των σωματείων της Αττικής που οργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση την Τετάρτη 23/10

Και στον κλάδο της Ενέργειας, συνεχής είναι η τάση ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους
Και στον κλάδο της Ενέργειας, συνεχής είναι η τάση ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους
Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και του αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα οργανώνουν κλαδικά σωματεία σε κλάδους της βιομηχανίας στην Αττική, την Τετάρτη 23/10, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Την πρωτοβουλία έχουν πάρει τα Σωματεία Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Τύπου - Χάρτου.

Μπροστά στη σύσκεψη, οι πρόεδροι και μέλη διοικήσεων των πέντε σωματείων μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» πλευρές της επίθεσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, αναδεικνύουν πτυχές της πείρας από την προσπάθεια για ενιαία οργάνωση και πάλη των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουν τα ταξικά συνδικάτα.

Ισοπεδωμένοι μισθοί και διάλυση του χρόνου εργασίας

Εργολαβικούς, «ενοικιαζόμενους», εποχικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δραστηριοποίηση μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών «παροχής υπηρεσιών», αλλά και πλήθους μικρότερων «δουλεμπορικών» γραφείων περιλαμβάνει ο «χάρτης» της «ευελιξίας» στον κλάδο των Τροφίμων.

Σημαντική πείρα δίνει ο πρόσφατος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου»
Σημαντική πείρα δίνει ο πρόσφατος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου»
Οπως μας εξηγεί ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την ισοπέδωση μισθών και μεροκάματων στα κατώτερα όρια, αλλά και τη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Σε εργοστάσια του κλάδου «ενοικιαζόμενοι» δουλεύουν με συμβάσεις «on call», δηλαδή με τη λεγόμενη «σύμβαση μιας μέρας με ετοιμότητα κλήσης». Στην πράξη, περιμένουν μήνυμα στο κινητό τους για να μάθουν αν και τι ώρα θα δουλέψουν την επόμενη μέρα. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι «τελειώνουν τη βάρδια στις 10 το βράδυ και βλέπουν το μήνυμα που τους ειδοποιεί ότι πρέπει να ξαναπιάσουν δουλειά στις 6 το πρωί». Ετσι, παραβιάζεται ακόμα και η πρόβλεψη για τη μεσολάβηση 11 ωρών ανάμεσα σε δύο διαδοχικές βάρδιες, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε εξάντληση. Σε άλλες περιπτώσεις, τους καλούν για δουλειά μόνο μια - δυο φορές τη βδομάδα, ρίχνοντας το μισθό στα 150 - 200 ευρώ και αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βρίσκονται συνέχεια στο κυνήγι του μεροκάματου, από επιχείρηση σε επιχείρηση και από κλάδο σε κλάδο.

Οι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» μορφές δεν μπορεί να λείπουν από το μέτωπο πάλης για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, επισημαίνει ο Γ. Σχοινάς και τονίζει ότι το Συνδικάτο έχει εντάξει στο πλαίσιο διεκδίκησης το αίτημα «να καταργηθούν αυτές οι εργασιακές σχέσεις και όλοι οι εργαζόμενοι να εντάσσονται στη Σύμβαση και στους όρους που αυτή προβλέπει».

Στο στόχαστρο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Με παρακαταθήκη την πείρα από την απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου» ενάντια στην απόλυση εργολαβικού συναδέλφου τους, τον περασμένο Ιούλη, σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρός του, Θανάσης Φωτόπουλος, «η δουλειά μέσα από "δουλεμπορικά" γραφεία είναι η κυρίαρχη μορφή της "ευελιξίας" στον κλάδο». Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με αυτό το καθεστώς για χρόνια. «Κάνουν την ίδια δουλειά, στις ίδιες μηχανές, στα ίδια πόστα» με τους συναδέλφους τους, πληρώνονται όμως κατά κανόνα με τον κατώτατο μισθό. Βρίσκονται συνεχώς «υπό την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης και της ανεργίας».

Το Συνδικάτο στέκεται στην πράξη απέναντι στο διαχωρισμό των εργαζομένων, δουλεύει για την οργάνωσή τους στις γραμμές του, για την προώθηση της ενότητάς τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρέμβαση στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», όπου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι στη σωματειακή επιτροπή, ενώ έχουν πετύχει καλύτερους μισθολογικούς όρους σε σύγκριση με άλλους χώρους δουλειάς.

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας, εκτός από τους μισθούς, βρίσκονται και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργολαβικών. Η απόπειρα απόλυσης πρωτοπόρου εργαζόμενου έδωσε τη σκυτάλη στους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι η σωματειακή επιτροπή δεν είναι «νόμιμη» γιατί στη σύνθεσή της συμμετέχει εργολαβικός εργαζόμενος!

«Το χτύπημα των "ευέλικτων" μορφών εργασίας είναι όρος για να ανεβάσουμε τον πήχη των διεκδικήσεων, των αιτημάτων, των απαιτήσεων των ίδιων των εργαζομένων, για αυξήσεις για όλους, για μόνιμη και σταθερή εργασία», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία των σωματείων συνδέεται με το ανοιχτό μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων.

Εντατικοποίηση και στο βάθος ανεργία

Πανταχού παρούσα είναι η «ευελιξία» και στον κλάδο της Ενέργειας. «Κοινός παρονομαστής των διάφορων μορφών με τις οποίες εμφανίζεται, είναι το "σπάσιμο" των συμβάσεων, η συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, η διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας», σχολιάζει ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Υπενθυμίζει μια σειρά από μάχες που έχει δώσει το Σωματείο: Κινητοποιήσεις για την καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων, παρεμβάσεις ενάντια στη μείωση των ημερομισθίων και την παραβίαση των όρων υγείας και ασφάλειας, απεργίες και άλλες δράσεις που οδήγησαν σε προσλήψεις εργολαβικών στη ΔΕΠΑ.

«Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια υπάρχει συνεχής τάση να μετατίθενται εργασίες από το προσωπικό της ΔΕΗ σε αυτό των εργολάβων», επισημαίνει και προσθέτει ότι οι εργολαβικοί «δουλεύουν πολύ πιο εντατικά, με χαμηλότερους μισθούς».

Αντίστοιχα, στο Φυσικό Αέριο και στα Πετρέλαια εργαζόμενοι δουλεύουν ως εργολαβικοί για χρονικά διαστήματα που φτάνουν τις δυο δεκαετίες.

Στο χώρο των διυλιστηρίων, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης ή αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, τα οποία ανατίθενται σε εργολάβους. Οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα έργα αντιμετωπίζουν συνθήκες εντατικοποίησης, τις οποίες διαδέχεται η ανεργία μόλις το έργο φτάσει στο τέλος του.

«Η πορεία του κλάδου της Ενέργειας, με την τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξή του, δείχνει ότι είναι ώριμο το αίτημα για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αυτό προσκρούει στο κυνήγι του κέρδους από τους καπιταλιστές. Χρειάζονται ριζικότερες αλλαγές για να πάρουν οι εργαζόμενοι αυτό που τους ανήκει. Μονόδρομος για αυτό είναι η ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, η οργάνωση και η ενίσχυση των ταξικών σωματείων», τονίζει ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου.

Μέσο για την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Στον κλάδο του Μετάλλου, μια σειρά από επιχειρήσεις αυξάνουν τον αριθμό του προσωπικού που δουλεύει με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, επισημαίνει ο Λεωνίδας Γραμματικός, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με την ανάθεση μέρους της λειτουργίας σε εργολάβους να έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των εργοδοτών. Μάλιστα, όπως εξηγεί, στις επιχειρήσεις μεγάλου ομίλου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ήδη αποτελούν την πλειοψηφία του προσωπικού.

Οι διαφορετικές «ταχύτητες» δεν αφορούν μόνο το μισθό, αλλά συνολικά τους όρους δουλειάς, αφού ζητήματα όπως η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια βαραίνουν τον εκάστοτε εργολάβο.

Την αξιοποίηση αυτής της εργασιακής σχέσης σαν «δούρειο ίππο» ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις τονίζει ο Λ. Γραμματικός, αναφερόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Προκειμένου να παρακάμψουν τη ΣΣΕ που έχει υπογράψει το Συνδικάτο, οι εταιρείες αξιοποιούν τους εργολάβους που εμφανίζονται ως άμεσοι εργοδότες και καταστρατηγούν τους όρους της Σύμβασης.

«Στο πλαίσιο της δράσης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ έχουμε ανοίξει το μέτωπο πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους», τονίζει ο Λ. Γραμματικός. Μάλιστα, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Συνδικάτου και η κοινή δράση των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση έχουν οδηγήσει και σε ορισμένα αποτελέσματα, με πιο χαρακτηριστική την πρόσληψη των εργολαβικών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με σταθερή σχέση εργασίας, πριν από έναν περίπου χρόνο.

Να γίνουν τα σωματεία στήριγμα των εργαζομένων

Την ανάγκη να γίνουν τα σωματεία στήριγμα για τους εργαζόμενους που ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες της «ευελιξίας», υπογραμμίζει ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, Πειραιά και Νήσων.

Παρότι οι εργασιακές αυτές σχέσεις δεν έχουν ακόμα κυριαρχήσει στον κλάδο, οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους έχουν ήδη διαφανεί. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου τονίζει τη μόνιμη ομηρία εργαζομένων που οι Συμβάσεις τους ανανεώνονται κάθε βδομάδα!

Η προσπάθεια του κλαδικού αλλά και ορισμένων επιχειρησιακών σωματείων για κοινή οργάνωση και πάλη των εργαζομένων έχει καταφέρει να κλείσει την «ψαλίδα» σε μισθούς και δικαιώματα. «Υπάρχουν όμως και αρνητικά παραδείγματα, σωματείων που δεν εγγράφουν εργολαβικούς», σημειώνει ο Στ. Σταθουλόπουλος.

Οπως υπογραμμίζει, οι εργασιακές σχέσεις που καθιστούν πιο ευάλωτους τους εργαζόμενους στην επίθεση της εργοδοσίας δεν αποτελούν άλλοθι ώστε τα σωματεία να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά λόγο να πολλαπλασιάσουν τις πρωτοβουλίες τους. Η επίθεση της εργοδοσίας, εξάλλου, τους αφορά όλους, αφού απειλεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους με καλύτερους όρους αμοιβής και δουλειάς σε είδος προς εξαφάνιση. Στην κατεύθυνση αυτή, η σύσκεψη, μεταφέροντας την πείρα των σωματείων όχι μόνο στο Φάρμακο αλλά και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας, μπορεί να βοηθήσει σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα γύρω από την ευθύνη που έχουν, καθώς και για τους τρόπους που μπορεί να ενισχυθεί η οργάνωση της πάλης ενάντια στην «ευελιξία», για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ