Copyright 2019 The Associated |
Από τις επιθέσεις της Τουρκικής αεροπορίας στην συριακή πόλη Ρας αλ Αϊν |
Νέα σκληρά παζάρια μεταξύ ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων στην πλάτη του λαού της Συρίας επιχειρούν να στήσουν οι ΗΠΑ, παρά την άρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να σταματήσει, τουλάχιστον άμεσα, τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία. Την «ειδική αποστολή» αναλαμβάνουν σήμερα στην Αγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, που στάλθηκαν για να συναντήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν με εντολή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση επιδιώκεται παρά την άρνηση του Τούρκου ομολόγου του να ικανοποιήσει το αίτημα Τραμπ να σταματήσει το νέο αιματοκύλισμα των Κούρδων και Αράβων κατοίκων της βορειοανατολικής Συρίας, με το επιχείρημα ότι «η Τουρκία δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες». Επιδιώκεται επίσης παρά την αρχική του απόφαση να μη συναντήσει «κατώτερους αξιωματούχους» πλην του Αμερικανού ομολόγου του, που έχει προγραμματιστεί να συναντήσει στις 13 Νοέμβρη στις ΗΠΑ.
Στην Ουάσιγκτον πάντως χτες ο Πρόεδρος Τραμπ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, είπε κυνικά στους δημοσιογράφους ότι «αν η Συρία θέλει να πάρει πίσω τα εδάφη της, τότε επαφίεται σε αυτήν και την Τουρκία». «...Υπάρχει πολλή άμμος εκεί για να παίξουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι ξέρουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους «και στο κάτω - κάτω δεν είναι άγγελοι». Πρόσθεσε, επίσης, ότι αντίθετα με τη ΒΑ Συρία, όπου αποχώρησαν «οι περισσότεροι» Αμερικανοί στρατιωτικοί, στη Σαουδική Αραβία θα αναπτυχθούν «κανονικά» επιπλέον 3.000 Αμερικανοί, καθώς και κινητές συστοιχίες ραντάρ και πυραύλων, «γιατί αυτοί πληρώνουν»...
Copyright 2019 The Associated |
Το ίδιο διάστημα, η Ρωσία εντείνει τις κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά προχτές βράδυ με τον Ρ. Τ. Ερντογάν με πρωτοβουλία της Αγκυρας, τον προσκάλεσε στη Μόσχα στα τέλη τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, ο Πρόεδρος Πούτιν επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του, μεταξύ άλλων, τη «βαριά ανθρωπιστική κατάσταση» εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης στην περιοχή και ότι «είναι ανεπίτρεπτο» να διαφεύγουν από τις φυλακές των Κούρδων ένοπλοι τζιχαντιστές. Τόνισε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να αποτραπούν οι συγκρούσεις μεταξύ συριακών και τουρκικών στρατευμάτων. Συζήτησαν επίσης και τη σύγκληση της Συριακής Διαπραγματευτικής Επιτροπής που έχει οριστεί για τις 30 Οκτώβρη στη Γενεύη.
Αργότερα, πάντως, χτες το απόγευμα, η πολιτική σύμβουλος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, αποκάλυψε πως η Μόσχα σχεδιάζει μία «συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας Συρίας και Τουρκίας στο Σότσι» προς το τέλος του μήνα, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο με σκοπό την εκτόνωση των συγκρούσεων. Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται με φόντο τη ρωσική «υπενθύμιση», κυρίως προς τη μεριά της Αγκυρας, ότι οι «ανησυχίες ασφαλείας» για τα νότια σύνορά της θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί όχι βάσει της σημερινής εισβολής, αλλά βάσει της συρο-τουρκικής συμφωνίας του 1998 στα Αδανα, που δίνει τη δυνατότητα στον τουρκικό στρατό να εισέλθει σε βάθος 5 χλμ. εντός του συριακού εδάφους για να αποτρέψει πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον της.
Πέρα από τις ρωσικές διπλωματικές διεργασίες, έντονη κινητικότητα αναπτύσσουν τα ρωσικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται «αγώνας δρόμου» ανάμεσα στα συριακά και τουρκικά στρατεύματα προκειμένου να καταλάβουν στρατηγικές πόλεις - κλειδιά, ώστε να μπορούν να αλλάξουν τους όρους της αναμέτρησης. Μετά την ανακατάληψη που πέτυχε ο συριακός στρατός σε σημαντικούς κουρδικούς θύλακες και πόλεις, όπως η Τάμκα και το Μάνμπιτζ (έπειτα από συμφωνία με την ηγεσία των Κούρδων από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» SDF), χτες κατάφερε και μπήκε και στο Κομπανί (που απέχει περίπου 150 χλμ. από το Χαλέπι), προλαβαίνοντας τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους μισθοφόρους που επιδίωκαν το ίδιο. Στο Κομπανί μπήκαν επίσης χτες το απόγευμα και ρωσικά στρατεύματα, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη Βόρεια Συρία. Επιπλέον δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύχθηκαν και στην πόλη Ράκα με εναέρια κάλυψη. Επίσης, πέρα από την προχτεσινοβραδινή αναχαίτιση τουρκικού «F-16» από ρωσικό μαχητικό «Σουκόι» στη ΒΑ Συρία, στρατιωτικός αναλυτής του αμερικανικού δικτύου «Fox News» μετέδωσε ότι, το ίδιο διάστημα, αμερικανικά μαχητικά και ελικόπτερα Απάτσι έκαναν «επίδειξη δύναμης» έναντι φιλότουρκων μισθοφόρων που είχαν πλησιάσει «πολύ» αμερικανικά στρατεύματα δυτικά της πόλης Αϊν Ισσα.
Τέλος, χτες το συριακό πρακτορείο «SANA» μετέδωσε πληροφορίες γύρω από τις προσπάθειες του τουρκικού στρατού να καταλάβει χωριά στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Αϊν της ΒΑ Συρίας, ενώ ορδές φιλότουρκων μισθοφόρων εντείνουν τις φονικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων, τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς σπιτιών.