Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητά «αλληλεγγύη» για την εφαρμογή της άθλιας πολιτικής της ΕΕ στο Μεταναστευτικό

INTIME NEWS

Τις θέσεις της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, με «πλήρη εφαρμογή» της άθλιας Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και ένταση της καταστολής, όσο και τα μυθεύματα για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία για την επέμβαση στη Συρία και για την επιθετικότητά της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε σε χτεσινή συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενόψει και της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας το άθλιο ιμπεριαλιστικό «αλισβερίσι» της ΕΕ με την Τουρκία και παραπέμποντας στις απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τον «κρουνό» των προσφυγικών ροών, ισχυρίστηκε πως η ΕΕ «δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον η χώρα να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής σημείωσε πως θα θέσει το ζήτημα του «επιμερισμού των βαρών» στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί «απαράδεκτη» την προσέγγιση ορισμένων κρατών - μελών ότι το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα, και ότι θα θέσει ζήτημα να υπάρξουν συνέπειες.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση θα εντείνει την καταστολή στα σύνορα, λέγοντας ότι προτεραιότητά της είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, ζητώντας ακριβώς για την τέτοια καταστολή και περισσότερη «ευρωπαϊκή βοήθεια» και συγκεκριμένα τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γείτονος, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Μιλώντας, τέλος, για τις εξελίξεις στη Συρία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική εισβολή και πρόσθεσε: «Αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές», χωρίς φυσικά να πει λέξη για το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο ίδιος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για την επέτειο 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, βρήκε ευκαιρία να προπαγανδίσει τα περί «εθνικής ομοψυχίας», πάνω στα ζητούμενα της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, τα περί εκτέλεσης δαπανών με «προνοητικότητα», τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και άλλα που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο.

Στην «προσύνοδο» της σοσιαλδημοκρατίας Τσίπρας - Γεννηματά

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας προκειμένου να συμμετέχει στη λεγόμενη προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Χτες είχε συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, θέτοντας του σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, την ανάγκη «διεύρυνσης» της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατικών βρίσκεται σήμερα και η Φώφη Γεννηματά. Οπως έλεγε ο Π. Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, η Φ. Γεννηματά «θα βάλει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Εκεί πιστεύουμε ότι τα μέτρα και οι κυρώσεις οι οποίες υπάρχουν από τις ΗΠΑ πρέπει να αφορούν και την Ευρώπη πια και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ