Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Η κυβέρνηση κάτω από τη λαϊκή πίεση παίρνει πίσω το διάταγμα για τα καύσιμα

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι κοινωνικές οργανώσεις και το κίνημα των αυτοχθόνων

Διαδηλωτές με ομάδες περιφρούρησης την Κυριακή, καθώς περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης με την κυβέρνηση

Copyright 2019 The Associated

Διαδηλωτές με ομάδες περιφρούρησης την Κυριακή, καθώς περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης με την κυβέρνηση
Εν μέσω μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων, απεργιών και αποκλεισμών δρόμων που κράτησαν 12 μέρες, η αντιδραστική κυβέρνηση του Εκουαδόρ (Ισημερινού), του νεοφιλελεύθερου Προέδρου Λενίν Μορένο, αναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου την Κυριακή το βράδυ, με τις κοινωνικές οργανώσεις και τη Συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνών του Εκουαδόρ (CONAIE). Μετά από πολύωρη συνάντηση ανακοινώθηκε η αναστολή του προεδρικού διατάγματος 883 της 3ης Οκτώβρη, με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση της τιμής των καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ που υπερδιπλασιάστηκε η τιμή τους), ζήτημα αιχμής για τον ξεσηκωμό λαϊκών δυνάμεων, αφού σήμανε την αύξηση των τιμών παρά πολλών προϊόντων. Το διάταγμα αυτό περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, που αποτελεί προϋπόθεση μαζί με ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές επιδομάτων κ.λπ., για τη συμφωνία κυβέρνησης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την κατάληξη της συνάντησης, θα συγκροτηθεί μεικτή επιτροπή κυβέρνησης και διαδηλωτών που θα επανεξετάσει το ζήτημα της επιδότησης των καυσίμων, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν θα συζητηθούν και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Μεσολαβητές στη συνάντηση - που ήρθε αφού από την κρατική καταστολή δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 10 διαδηλωτές, 1.340 τραυματίστηκαν και έγιναν 1.152 προσαγωγές και συλλήψεις - ήταν ο ΟΗΕ και η Καθολική Εκκλησία της χώρας, ενώ η συζήτηση που έγινε μεταδόθηκε ζωντανά σε εθνικό δίκτυο, όπως απαίτησαν οι διαδηλωτές.

Οπως δήλωσε ο Αρνό Περάλ, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, που ανέλαβε μαζί με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μεσολαβητικό ρόλο, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει προετοιμασία για «ένα νέο διάταγμα» και «με αυτήν τη συμφωνία, η κινητοποίηση τερματίζεται» και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που εφαρμόζονταν σε όλες τις περιοχές μας αίρονται», δηλαδή ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα, που είχε γενικευτεί με απόφαση του Προέδρου το Σάββατο.

Οι διαδηλωτές ταυτόχρονα ζήτησαν την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας, ενώ ζήτησαν την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και κατάργηση όλων των μέτρων κρατικής καταστολής, προκειμένου να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Πάντως, ο Μορένο κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον σοσιαλδημοκράτη πρώην Πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα, όπως το είχε κάνει και με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις και την «προσπάθεια αποσταθεροποίησης μαζί με εγκληματικά στοιχεία». Να σημειώσουμε ότι ο Μορένο ήταν ο ίδιος αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Κορέα, ενώ στη συνέχεια χώρισαν οι δρόμοι τους, αφού πρώτα εκλέχτηκε ως υποψήφιος του Κόμματος «Συμμαχία - χώρα». Επίσης, εμφανίστηκε ότι δήθεν θέλει να προστατεύσει τους πιο φτωχούς κατοίκους του Εκουαδόρ με τα οικονομικά του μέτρα, προκαλώντας την αντίδραση των οργανώσεων που συμμετείχαν στο διάλογο, που του είπαν ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει και σε όσα υποτίθεται ήθελε να βελτιώσει από τη διαχείριση Κορέα, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ