Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επιχειρηματική δράση και τζόγος βασικές αιτίες των προβλημάτων

Συνάντηση του υπεύθυνου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Θοδωρή Λιάππη με τον υφυπουργό Αθλητισμού για το αθλητικό νομοσχέδιο

Το αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνου του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης όπου έχει τεθεί, από την προηγούμενη βδομάδα, το σχέδιο νόμου πριν εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού ο Θοδωρής Λιάππης εστίασε σε βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου που έχουν να κάνουν με τα μέτρα για τους στημένους αγώνες, κατά της βίας στα γήπεδα αλλά και θέματα που αφορούν τη διοίκηση στον αθλητισμό.

Για τους στημένους αγώνες ξεκαθάρισε τη θέση του ΚΚΕ κατά του τζόγου στον αθλητισμό και γενικά τονίζοντας: «Το ερώτημα είναι αν αυτή η σύμβαση λύνει το πρόβλημα ή απλώς είναι ένα ακόμη φύλλο συκής. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να προστατεύσεις το νόμιμο από το παράνομο στοίχημα. Το ζήτημα για το ΚΚΕ είναι γενικά ο τζόγος. Πάντως, η μέχρι τώρα εμπειρία από παρόμοια μέτρα στις χώρες της ΕΕ δείχνει ότι το παράνομο στοίχημα καλά κρατεί, είναι κάτι σαν το ντόπινγκ, που βρίσκεται πάντα δύο βήματα μπροστά από το αντιντόπινγκ... Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι την ίδια ώρα που νομοθετείται αυτή η σύμβαση, η κυβέρνηση φέρνει - με το πολυνομοσχέδιο - την αδειοδότηση εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου και συγκεκριμένα για το "διαδικτυακό στοίχημα" και για τα "λοιπά διαδικτυακά παίγνια"...».

Οσον αφορά το θέμα της βίας μίλησε για την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο ως βασική αιτία, που γεννά και συντηρεί τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Χωρίς να είμαστε αντίθετοι σε ζητήματα και μέτρα ελέγχου - και αυτό το είχαμε πει και με την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν έφερε παρόμοιες διατάξεις ο κ. Κοντονής στη Βουλή - μας προβληματίζει ότι παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ως νόμιμα αποδεικτικά μέσα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων, εντός κι εκτός της αθλητικής εγκατάστασης. Το γήπεδο και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως εργαστήριο για να μπολιαστούν μέτρα που αξιοποιήθηκαν μετά ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Το θέμα για μας είναι ότι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της, χρειάζεται και τους "στρατούς" για να τους επιβάλουν. Αυτή είναι η αιτία. Αν δεν χτυπήσεις το φαινόμενο στη ρίζα του, απλώς θα το αναπαράγεις».

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τα διοικητικά των Ομοσπονδιών ο Θοδωρής Λιάππης δήλωσε:

«Οσον αφορά τις διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία του Αθλητισμού, εκφράσαμε την ανησυχία μας, που ενισχύεται από το σύνολο σχεδόν όλων των Ομοσπονδιών. Δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα με διοικητικά μέτρα, όταν μάλιστα δεν καλλιεργείς τη συμμετοχή του κόσμου στα αθλητικά δρώμενα. Πέρα απ' αυτό πρέπει να πάρεις υπόψη σου και τους Διεθνείς Οργανισμούς και το τι αυτοί προβλέπουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ