Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
«Δεν ενδιαφέρει η γνώση αλλά τα γεμάτα ταμεία»

Για τον αποκλεισμό των προπονητών - απόφοιτων ΣΕΦΑΑ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του σωματείου τους, Μπάμπης Ρέλλας

Ο Μπάμπης Ρέλλας
Ο Μπάμπης Ρέλλας
Ο «Ριζοσπάστης» συνομιλεί σήμερα με τον Μπάμπη Ρέλλα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΠΠΠΕ), για το σοβαρό θέμα της μη αναγνώρισης των πτυχίων τους από την ΕΠΟ προκειμένου να μπορούν οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ να εργαστούν σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Αυτό βάσει του κανονισμού της Ομοσπονδίας μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιος πάρει το δίπλωμα προπονητή μέσω των περίφημων προπονητικών σεμιναρίων επί πληρωμή της ΕΠΟ. Οπως επισημαίνει ο Μπ. Ρέλλας, η τακτική αυτή από πλευράς ΕΠΟ έχει καθαρά εισπρακτικό κίνητρο, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία όσους έχουν σπουδάσει το αντικείμενο σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ουσιαστικά κάποιος απόφοιτος των ΣΕΦΑΑ θα πρέπει να πληρώσει προκειμένου να έχει την πιστοποίηση αυτών που έχει ήδη σπουδάσει.

«Ομηρία ή ανεργία»

-- Πώς έχει η κατάσταση σήμερα με την ΕΠΟ για το θέμα των πτυχίων σας;

-- Συνεχίζουμε με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που θα κατατεθούν συμπληρωματικά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συνάντηση με την ΕΠΟ δεν έχει πραγματοποιηθεί επί της παρούσης, καθώς το θέμα - έτσι όπως το βλέπουμε εμείς - είναι καθαρά εισπρακτικό. Φυσικά, τα όπλα για αυτήν την τακτική τής δόθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είτε ενεργά είτε λόγω αδιαφορίας είτε λόγω του ότι δεν γνώριζαν το αντικείμενο και το νομικό πλαίσιο, αλλά μπορεί και για ψηφοθηρικούς λόγους.


Η ΕΠΟ είναι μια κανονιστική αρχή, εργοδότες μας είναι οι ομάδες, και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς μία κανονιστική αρχή μάς απαγορεύει να εργαστούμε στις ομάδες; Βρισκόμαστε σε μια εργασιακή ομηρία της ΕΠΟ, όπου καταλύει οποιαδήποτε εργασιακή μας σχέση με τις ομάδες, αν και έχουμε κρατική άδεια άσκησης επαγγέλματος.

-- Για ποιους λόγους κάποιοι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου θέλουν τους πτυχιούχους προπονητές των ΣΕΦΑΑ εκτός ποδοσφαίρου;

-- Εισπρακτικοί είναι οι λόγοι. Και η αιτία που τους κατονομάζουμε έτσι είναι διότι εφόσον έχουμε όλα τα προσόντα, μετά από σπουδές ετών και για αρκετούς και μεταπτυχιακά, καθώς και τη νομοθετική κατοχύρωση, η Ομοσπονδία δεν φαίνεται να ταράζεται αλλά ούτε και θέλει να ταράξει το ήδη εδραιωμένο εισπρακτικό σύστημα. Από τη μια τα έσοδα είναι τεράστια και από την άλλη δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μίας υγιούς βάσης σε αυτό το χιλιοταλαιπωρημένο άθλημα. Οσοι τελειόφοιτοι υπέκυψαν και πλήρωσαν για ακόμα μια φορά για να πάρουν τα πολυπόθητα «UEFA Pro», «Α», «Β», «C» κ.λπ., ήταν για να μπορέσουν να εργαστούν αυτό που σπούδασαν και αυτό που αγαπούσαν και αγαπούν.

Τώρα είναι όμηροι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όμηροι των εσωτερικών της κανονισμών, όμηροι των όποιων αλλαγών που μπορεί να προκύψουν, είναι όμηροι της ανανέωσης κάθε 3 χρόνια με υψηλό κόστος παραβόλων, δυσανάλογα μεγάλο ποσό σε σύγκριση με τους μισθούς πείνας. Επίσης παράνομα είναι και τα ετήσια 75 ευρώ των ΕΠΣ. Είμαστε όμηροι της πολιτείας, που δεν λύνει την εργασιακή μας ομηρία αλλά μόνο εμπόδια βάζει. Στην αντίπερα όχθη είναι οι απόφοιτοι που αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν την ομηρία και καταλήγουν άνεργοι ή με τον τίτλο του γυμναστή.

Στα σκουπίδια η πανεπιστημιακή γνώση

-- Ποιο είναι το πραγματικό κόστος ενός διπλώματος προπονητή μέσω των συγκεκριμένων σεμιναρίων;

-- Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, με βάση την κείμενη νομοθεσία μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε όλες τις εθνικές κατηγορίες της χώρας, επαγγελματικές και μη. Η ΕΠΟ, λόγω της μονοπωλιακής, καταχρηστικής, δεσπόζουσας θέσης της στο χώρο του ποδοσφαίρου, για να μας αναγνωρίσει τα ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματά μας απαιτεί από μας σημαντικά ποσά.

Ενδεικτικά να αναφέρω τις τιμές των πτυχίων: «UEFA C» 700 ευρώ, «UEFA C plus» 350 ευρώ, «UEFA B» 900 ευρώ, «UEFA Futsal B» 1.000 ευρώ, «UEFA A» 1.800 ευρώ, «UEFA A+B» 4.500 ευρώ, «UEFA Elite Youth» 1.600 ευρώ, «UEFA Pro» 5.000 ευρώ. Αν κάνουμε την πρόσθεση, αντιλαμβάνεστε το αστρονομικό ποσό που απαιτεί από ήδη πτυχιούχους προπονητές για να τους βαπτίσει προπονητές ένας ιδιωτικός κερδοσκοπικός φορέας.

-- Η όποια πιστοποίηση μέσω των σεμιναρίων είναι δυνατό να προσφέρει μια πλήρη γνώση του αντικειμένου της προπονητικής;

-- Το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και το δικαίωμα αποκτάται μετά από εξειδίκευση και κατοχή τίτλου πανεπιστημιακού. Οι πιστοποιήσεις μέσω σεμιναρίων είναι δυσανάλογης μαθησιακής αξίας και κατάρτισης, και βέβαια η ΕΠΟ δεν είναι εκπαιδευτικός φορέας. Το γεγονός ότι εκδίδει πιστοποιήσεις μέσω σεμιναρίων, ισοσταθμίζοντάς τες και παραγκωνίζοντας πανεπιστημιακούς τίτλους και κρατικές άδειες άσκησης επαγγέλματος, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και στη χώρα μας συμβαίνει μόνο στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου. Στις ειδικότητες ποδοσφαίρου, στα πανεπιστήμια, οι θεωρητικές, πρακτικές και εργαστηριακές εβδομαδιαίες ώρες είναι περίπου 25 και το τελικό σύνολο των ωρών αυτών, σε σχέση με αυτό που προσφέρει ακόμα και το ανώτατο δίπλωμα «UEFA Pro», είναι υπερπολλαπλάσιο.

Από την άλλη, στο πανεπιστήμιο προϋπόθεση εισαγωγής στις ειδικεύσεις σε θέματα ποδοσφαίρου είναι η επιτυχής περάτωση υποχρεωτικών μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, όπως: Λειτουργική Ανατομική του Ανθρώπου, Εργασιολογία, Αθλητική Βιομηχανική, Θεωρία Αθλητικής Προπόνησης, Μεθοδολογία Αθλητικής Ερευνας, Αθλητική Παιδαγωγική και Αθλητική Ψυχολογία κ.λπ. Συγκρίνουμε λοιπόν πάνω από χίλιες εκπαιδευτικές ώρες σε επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σεμιναριακού τύπου σχολές, των πολλών χιλιάδων ευρώ παραβόλων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι σκοπός δεν είναι η γνώση, που σχεδόν δεν ενδιαφέρει, αλλά τα γεμάτα ταμεία της Ομοσπονδίας.

«Δεν θα ανεχτούμε την υποβάθμιση»

-- Ποια είναι η στάση των αρμόδιων της πολιτείας απέναντι στο πρόβλημά σας μέχρι τώρα, και τι αποκομίσατε στη συνάντησή σας με τον υφυπουργό Αθλητισμού;

-- Πολλοί μας χτύπησαν «φιλικά» την πλάτη, ότι «κατανοούν το θέμα»... Ακόμα δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική κίνηση. Το σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης το σταματήσαμε με τη βοήθεια του φοιτητικού κινήματος των ΣΕΦΑΑ, δεν θα πρέπει να ολιγωρούμε, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Οσον αφορά τη συνάντησή μας με τον κ. Αυγενάκη, δεσμεύτηκε για κάποιες ενέργειες. Αναμένουμε με ανυπομονησία. Οι θέσεις πάντως της δικής μας Ενωσης είναι συγκεκριμένες και απαιτούν την επιβολή του νόμου, της απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη, που μας δικαίωσε, και την επικράτηση των αυτονόητων και όχι της εισπρακτικής πολιτικής ιδιωτικών φορέων, όπως η ΕΠΟ, σε βάρος των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

-- Ενόψει του νέου αθλητικού νόμου που είναι στα σκαριά από την καινούργια κυβέρνηση, τι κινήσεις προγραμματίζει η ΠΕΠΠΠΕ το προσεχές διάστημα;

-- Στείλαμε επιστολή στην UEFA. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί, αν και γνωρίζουμε ότι η UEFA έχει λόμπι στην Ευρωβουλή για τα δικά της πολλαπλά θέματα, που εν δυνάμει είναι πάντα οικονομικού χαρακτήρα, και σαφώς σπανίζει το να είναι με το μέρος των εργαζομένων, είτε αυτοί είναι προπονητές είτε ποδοσφαιριστές. Ηταν πάντα με το μέρος του χρήματος. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση επιχειρήσει με οποιαδήποτε κίνηση να μας υποβαθμίσει ή να μας αδικήσει, θα κινητοποιηθούμε δυναμικά σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, οι οποίοι είναι και οι άμεσα θιγόμενοι, όπως και στην περίπτωση της προσπάθειας του προηγούμενου υφυπουργού.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μας βάζουν να πληρώσουμε για αυτά που σπουδάσαμε»(2018-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ